Anual, 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân

cancer-IS

Dimensiune font:

| 30-09-2024 10:51

 * cancerul la sân rămâne una dintre cele mai frecvente și grave afecțiuni oncologice care afectează femeile la nivel global * în România, este principalul tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor, cu o incidență alarmantă care continuă să crească, în ciuda progreselor în diagnosticare și tratament * în fiecare an, mii de femei din România primesc acest diagnostic dureros, iar Iașul, ca și centru medical important, nu face excepție

Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în România sunt diagnosticate anual peste 12.000 de cazuri noi de cancer mamar. Dintre acestea, aproximativ 30% se află în stadii avansate la momentul diagnosticării. Mortalitatea asociată cancerului la sân este, din păcate, destul de ridicată, în principal din cauza lipsei de screening regulat și a accesului limitat la tratamente de ultimă generație în anumite regiuni ale țării.

Iașul, fiind un hub medical regional, cu Instittutul Regional de Oncologie și multiple instituții medicale de renume, joacă un rol important în diagnosticarea și tratamentul cancerului la sân pentru întregul nord-est al țării. Statisticile arată că tot mai multe femei tinere, sub 40 de ani, sunt afectate de această boală, un fenomen atribuit, în parte, stilului de viață modern, expunerii la factori de risc și geneticii.

Factori de risc și prevenție

Factorii de risc pentru cancerul la sân sunt variabili și includ istoricul familial de cancer, mutațiile genetice (BRCA1 și BRCA2), obezitatea, sedentarismul, expunerea la radiații și consumul de alcool. Din păcate, multe dintre aceste riscuri sunt dificil de controlat. Totuși, stilul de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului, poate reduce semnificativ riscul dezvoltării cancerului la sân.

Prevenția și depistarea precoce joacă un rol vital în reducerea mortalității. În România, însă, programele de screening pentru cancerul la sân nu sunt încă la nivelul optim. Doar aproximativ 10% dintre femeile din România participă la controale periodice de mamografie, față de media europeană, care este de aproximativ 60%. În Iași, campaniile de conștientizare și diagnostic precoce au crescut în ultimii ani, datorită implicării organizațiilor non-guvernamentale, precum Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, care organizează caravane de screening în zonele rurale.

Cu toate acestea, provocările nu lipsesc. Lipsa personalului specializat, dificultatea în accesarea tratamentelor inovatoare și lista lungă de așteptare pentru proceduri vitale rămân obstacole semnificative. De asemenea, pacientele din mediul rural sau din familii cu venituri modeste întâmpină mari dificultăți în a beneficia de un diagnostic precoce și de tratament corespunzător.

Un aspect esențial în tratamentul cancerului la sân este suportul psihologic. Femeile care primesc un astfel de diagnostic trec prin momente de neîncredere, anxietate și teamă profundă. Sunt multe asociații care derulează programe dedicate de consiliere psihologică și grupuri de suport pentru pacientele oncologice. Acestea sunt întâlniri care nu doar aduc alinare emoțională, ci oferă și un spațiu sigur pentru schimb de experiențe și sprijin reciproc. Ana M., în vârstă de 48 de ani, din Iași, este una dintre femeile care au reușit să depășească această boală cruntă. Diagnosticată cu cancer la sân în urmă cu trei ani, ea și-a început călătoria plină de provocări alături de echipa de medici de la Institutul Regional de Oncologie. „Am simțit că totul se prăbușește în jurul meu când am primit diagnosticul. Dar, cu ajutorul medicilor și al familiei, am reușit să înfrunt boala. Este esențial să nu renunți și să ai încredere că poți depăși acest obstacol”, a spus Ana. Ea este un simbol al speranței și un exemplu pentru toate femeile care trec prin această experiență: „Mesajul meu pentru toate femeile este să nu se teamă să meargă la controale regulate. Mamografia mi-a salvat viața”.

În Iași, luna octombrie, cunoscută și drept „Luna Roz” – luna conștientizării cancerului la sân, aduce o serie de evenimente care își propun să crească gradul de informare al publicului.

Maura ANGHEL

Cancerul la sân este o realitate dureroasă pentru multe femei, dar cu eforturi susținute în prevenție, diagnosticare precoce și tratamente inovatoare, viitorul poate fi mai luminos. Cu toate că provocările sunt numeroase, solidaritatea comunității medicale și a organizațiilor locale, alături de puterea de a lupta a pacientelor, creează o undă de speranță. Fiecare campanie de conștientizare, fiecare mamografie efectuată și fiecare poveste de supraviețuire aduce un pas mai aproape de un viitor fără frică de cancer la sân.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Inundațiile amenință din nou Moldova
30/09/2024 11:33

Hidrologii au emis luni dimineaţa avertizări Cod portocaliu de inundaţii pentru rauri din judeţele Harghita, Mureş, Covasna, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi G ...

Prima expoziție a lui Dumitru Gorzo la Iași
30/09/2024 09:52

Borderline Art Space găzduieste vineri, 4 octombrie, incepand cu ora 19, deschiderea primei expozitii a artistului Dumitru Gorzo la Iasi. Curatoriată de Luminita Apostu Toma, expozitia este intitulată &bdquo ...

Zeci de mii de studenți intră, astăzi, în amfiteatre
30/09/2024 09:01

Unul dintre cele mai fredonate cantece la ceremonii academice, Gaudeamus Igitur, cunoscut şi sub denumirea de imn studenţesc, va răsuna, astăzi, in cele mai frumoase aule din ţară. În Aula „Mi ...

Peste 350.000 de pelerini sunt așteptați la Iași
30/09/2024 08:45

 Mitropolia Moldovei si Bucovinei a anuntat datele oficiale ale pelerinajului la moastele Sfantei Cuvioase Parascheva. Anul acesta, pe 8 octombrie vor fi scoase moastele din catedrală si depuse afară, la ...

Un deceniu de procese, pentru două palme date soţiei
30/09/2024 08:39

* trei ani a durat ancheta, in 2023 s-a dat prima sentinţă, imediat s-a trecut la rejudecare pentru ca, la final, să se constate implinirea termenului de prescripţie Am mai semnalat, in destule randuri, c ...

Șomajul răpune mii de ieșeni
30/09/2024 08:32

* surprinde neplăcut, chiar ingrijorător faptul că mai afectaţi de şomaj sunt cetăţenii aflaţi la maxima capacitate fizică şi mentală, cei cu varste intre 40 şi 49 de ani: 2.750 persoane * urmează ...

Apel la rugăciune pentru oprirea ploilor
30/09/2024 07:49

La Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar si in parohiile din toată tara, oamenii s-au rugat. La indemnul Patriarhului, preotii, impreună cu enoriasii, au spus rugăciuni pentru oprirea fenomenelor meteo extre ...

Un sugar a împiedicat violul asupra mamei sale
30/09/2024 07:48

* plansetele lui şi ale surorii l-au induplecat pe intrusul in locuinţa lor * individul şi-a cerut scuze şi a plecat * n-a scăpat de judecată, fiind condamnat pentru „violare de domiciliu” şi ...

Tramvaiul Cafenea a plecat la drum!
30/09/2024 07:47

Sambătă, la Iasi a fost inaugurat, pe traseul Targu Cucu - Copou, Tramvaiul Cafenea, „o initiativă inedită care oferă in acelasi timp posibilitatea servirii unei cafele de calitate si posibilitatea d ...

Elena Moșuc, recital în Aula Bibliotecii Central Universitare
30/09/2024 07:44

* Elena Moşuc este una dintre cele mai cunoscute soprane din Iaşi, atat la nivel naţional, dar mai ales pe plan internaţional * a primit numeroase premii şi distincţii in cariera sa, in 2019 reuşind extr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei