Aproape 100 dintre copiii ucraineni refugiați la Iași merg la școală!
Dimensiune font:
* 41 dintre aceștia merg la grădiniță, iar 55 frecventează cursurile preuniversitare, atât din sistemul de stat, cât și cel privat * „Majoritatea celor înscriși frecventează școli din municipiul Iași, dar sunt și copii care merg la școli din localități precum Valea Lupului, Rediu sau Tomești”, a precizat inspectorul școlar Antonina Bliorț
Doar 5 la sută dintre copiii ucraineni refugiați în țara noastră au ales să nu întrerupă cursurile, fiind înscriși în sistemul național de învățământ. Asta înseamnă că 1.800 dintre cei aproximativ 40.000 de copii ucraineni intrați pe teritoriul României după declanșarea războiului din țara vecină s-au înscris în unitățile de învățământ românești.
La Iași, până luni, 9 mai 2022, au fost depuse cereri pentru înscrierea a 96 de copii refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ ieșean în calitate de audienți: 41 de solicitări sunt pentru preșcolari, iar 55 sunt pentru înscrierea elevilor. „Părinții au solicitat înscrierea copiilor, iar noi am găsit unități de învățământ în funcție de nivel, de apropierea de domiciliu, de profil etc. Majoritatea celor înscriși frecventează școli din municipiul Iași, dar sunt și copii care merg la școli din localități precum Valea Lupului, Rediu sau Tomești, atât în învățământul de stat, cât și în cel particular”, a precizat inspectorul școlar Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
31 de copii ucraineni au ajuns singuri în România
Copiii ucraineni refugiaţi în România vor putea fi înregistraţi într-o aplicaţie informatică, indiferent dacă sunt sau nu alături de familie.
Platforma va fi dezvoltată şi adaptată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse în colaborare cu un UNICEF România şi Salvaţi copiii.
De la începutul conflictului armat de pe teritoriul Ucrainei, în România au ajuns aproape 40.000 de copii din ţara vecină, care au trecut graniţa cu părinţii sau neînsoţiţi.
Potrivit datelor oferite de autorităţi, 31 de copii ucraineni au ajuns chiar singuri în România. Aplicaţia pe care Ministerul Familiei, împreună cu UNICEF şi Salvaţi copiii, o pregăteşte prevede ca, prin proceduri clare, autorităţile să ştie despre locul în care se află copiii ucraineni rămaşi în România, chiar dacă sunt alături de părinţi sau rude. În acest fel, autorităţile pot interveni în cazul apariţiei unei situaţii de risc pentru copii şi pot garanta accesul acestora la educaţie, servicii medicale sau sociale. Aplicaţia dezvoltată de UNICEF a fost utilizată cu succes în cazul altor state pe fondul afluxului de persoane refugiate din cauza războiului.
Potrivit ministrului familiei, Gabriela Firea, în grija statului român în acest moment sunt 255 de copii din sistemul de protecţie al Ucrainei. De la începutul conflictului armat, aproximativ 2.700 de copii neînsoţiţi au fost luaţi în evidenţă de serviciile sociale din România. Cei mai mulţi copii doar au tranzitat ţara noastră. Alexandra STOICA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau