Aproape 6 ani de puşcărie pentru o tâlhărie comisă din greşeală
Dimensiune font:
* beat fiind, făptaşul a crezut că portofelul îi aparţine lui, dar era al prietenului de pahar
Ciprian S. din Mânzăteşti a lucrat, în toamna lui 2021, ca îngrijitor de animale la o stână din Moraviţa, judeţul Timiş. Pentru munca prestată, în afară de cazare şi masă, ciobanul a primit 6.300 lei. Bucuros că a izbutit să strângă atâţia bani, a venit acasă, pentru a petrece Sărbătorile de iarnă alături de familie. S-a urcat în tren pe 24 noimbrie, la Cluj garnitura a staţionat mai bine de jumătate de oră, timp în care Ciprian a coborât, cheltuind 4.050 lei pe haine noi şi încălţăminte. I-au mai rămas 2.250 lei, pe care i-a băgat în portofel. Pe peron, s-a întâlnit cu un consătean, care se întorcea şi el la Iaşi. Au călătorit în acelaşi compartiment, ajungând la destinaţie la ora 18.30.
Nu s-au grăbit se meargă mai departe, către casă, aveau destul timp până la ultima cursă. S-au oprit la o tonetă de pe peron, ca să bea o cafea. După câteva minute, la masa lor a apărut un vechi şi versat hoţ, Prinţu Căldăraru. Acesta a intrat în vorbă cu ei şi aşa a aflat că Ciprian vrea să-şi cumpere un televizor. Căldăraru i-a spus că ştie el o casă de amanet din Tudor Vladimirescu şi că acolo găsi ceva ieftin şi bun.
Încântat de idee, ciobanul şi consăteanul lui s-au urcat într-un taxi şi, împreună cu Căldăraru, au mers la casa de amanet. Hoţul avusese dreptate. A găst un aparat nou-nouţ la doar 470 lei. De bucurie, s-a oferit să-i cintească pe ceilalţi doi cu o sticlă de vin. S-au aşezat pe o bordură din apropierea căminului T17 şi s-au pus pe băut.
La un moment dat, Căldăraru, profitând de faptul că Ciprian a scos din buzunarul interior al hainei portofelul cu bani, printr-o mişcare bruscă, i l-a smuls, apoi a fugit prin gangul pietonal către căminele studenţeşti.
Până la urmă, a recunoscut doar furtul. Nu şi tâlhăria
Ciprian s-a dus imediat la poliţie şi a reclamat furtul, de fapt, o tâlhărie în toată regula. Ghinionul hoţului a fost că tot episodul fusese surprinse de către camerele de supraveghere din zonă. Poliţiştii l-au identificat pe făptaş şi l-au reţinut două zile mai târziu. Până atunci, Căldăraru fusese condamnat doar pentru furturi mărunte, primise mai multe pedepse, toate cu suspendare. De data asta, s-a ales cu dosar penal pentru tâlhărie.
Audiat în cursul urmăririi penale, Căldăraru a prezentat o versiune halucinantă a întâmplării. A spus că-i dăduse propriul portofel ciobanului, că era beat şi că, atunci când i l-a smuls, era convins că bunul îi aparţine.
Ştiind că, în cazul tâlhăriei, pedepsele sunt mult mai severe, infractorul şi-a schimbat declaraţia în faţa judecătorului. A spus că recunoaşte săvârşirea faptei de furt, nu şi cea de tâlhărie, precizând că, în momentul în care persoana vătămată a scos portofelul din buzunarul interior al hainei, acesta i l-a luat uşor din mână, plecând imediat de la faţa locului. N-a ţinut nici această poveste, aşa că, pe 23 iunie ac., magistraţii de la Judecătoria Iaşi i-au dat o pedeapsă la care nu se aştepta defel. Cinci ani şi opt luni de închisoare, cu executare în regim de detenţie.
Proaspăt condamnatul a atacat sentinţa la Curtea de Apel, solicitând reducerea pedepsei până laa minimul legal. Şi-a motivat demersul prin aceea că ar fi dorit să acceseze procedura simplificată de judecată, însă a fost indus în eroare de apărătorul său ales, care i-a spus că fapta comisă de el nu este o infracţiune de tâlhărie, ci doar furt.
N-a ţinut stratagema. Prin sentinţa dată alaltăieri, magistraţii Curţii de apel i-au respins demersul ca nefondat. Sentinţa e definitivă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau