Aproape jumătate dintre locurile de muncă disponibile în judeţ sunt în construcţii
Dimensiune font:
* oferta de lucru pe raza judeţului Iaşi continuă să crească * asta pentru că în comerţ, confecţii şi construcţii (mai ales) a crescut necesarul de personal * din păcate, veştile de pe continent nu sunt la fel de bune * totuși, Irlanda are nevoie de 30 şoferi de autobuz, iar Belgia caută culegători de cicoare
Încet, dar sigur. Aşa s-ar putea caracteriza piaţa ieşeană a muncii din ultimele săptămâni. Acum, numărul posturilor disponibile la nivel de judeţ e similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului 2019. E vorba de un total de 1.012 oferte de lucru, cele mai multe (aproape jumătate) venind din construcţii.
Mai e de remarcat un lucru: pentru prima dată după şase săptămâni de scădere continuă, oportunităţile de angajare pentru cei cu studii superioare sunt un pic mai multe decât în intervalul precedent (160/159). Ca noutăţi, un post de consilier juridic debutant, un designer grafic şi un manager de proiect. În rest, aceleaşi specializări ca şi până acum: arhitect, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, chimist, construcţii hidrotehnice, geodez, horticol, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, maşini unelte, sisteme electroenergetice), medic veterinar , peisagist, programator de sistem informatic, arhitect, proiectant sisteme de securitate, referent financiar-contabil, referent resurse umane, specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specialist în recrutare, tehnician devizier sau tehnician normare producţie.
Piaţa e, în continuare, destul de îmbelşugată pentru cei cu şcolarizare precare, adică necalificaţii. În afara construcţiilor, unde este multă nevoie de ei, aceştia pot obţine venituri frumuşele lucrând ca agent de curăţenie în clădiri şi mijloace de transport, ajutor bucătar, ambalator manual, curier, încărcător-descărcător, lucrător salubrizare căi publice, lucrător bucătărie (spălător vase mari), manipulant mărfuri, sortator produse sau spălător vehicule. Sau zilier în agricultură.
Privind dinamica locurilor de muncă vacante prin prisma domeniilor de activitate, se observă creşteri ale ofertei în comerţ (10/4), confecţii (45/41) şi construcţii (493/473). Scăderi în HoReCa (31/36), industrie (67/69) şi servicii, altele decât cele menţionate (348/363). Tot nimic în asigurări, 13 posturi de şofer, cinci în sănătate (ca şi săptămâna trecută), despre fenomenul din agricultură, cel cu miza pe zilieri, am tot scris.
La cules de cicoare, în Belgia, pentru 12,41 euro pe oră
Reducere simţitoare a posturilor vacante pe platforma EURES (184/218). Asta pentru că Norvegia (55/59), Finlanda (8/13) şi, mai ales, Olanda (6/68) au nevoie de mai puţini lucrători în acest moment. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Irlanda, ţară care are nevoie de un îngrijitor bătrâni şi 30 şoferi de autobuz. Pentru aceştia, oferta salarială nu e grozavă, 2.830 euro lunar. Venituri brute.
Au mai apărut patru locuri de muncă în Belgia (30/26), aici fiind vorba de culegători de cicoare, oameni care ar fi plătiţi cu 12,41 euro pe oră. Tot salariu brut. Nu e nevoie de calificare sau experienţă, ci doar ca aspiranţii la aceste posturi să nu aibă probleme cu spatele şi să poată lucră opt ore, stând în picioare.
În rest, aceeaşi situaţie de săptămâna trecută: Letonia (30), Estonia (7), Malta (4) şi Slovenia (3) sunt celelalte ţări care mai apar cu oferte de angajare pe platforma EURES.
Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau