Arhitecții, chemați să deseneze viitorul sediu al Primăriei!
Dimensiune font:
Amenajarea clădirii ar urma să se facă doar pe amplasamentul parcării exterioare, fără a se interveni în curtea interioară a Palatului Roznovanu, care urmează să devină o piațetă publică *Palatul Roznovanu va păstra doar activităţile Consiliului Local şi ale demnitarilor
Prin HCL 143/2018, modificată prin HCL 569/20/12.2018, s-a aprobat trecerea din domeniul public al Statului Român şi administrarea Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi în domeniul public al Municipiului Iaşi şi administrarea Consiliului Local Iaşi a unui imobil, respectiv Corpul C2 (denumit generic corpul B) situat în Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 47-49, actual 11. În prezent în acest imobil îşi defăşoară activitatea Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale Iaşi, ce face parte din structura organizatorică a Primăriei Iaşi, însă municipalitatea ieşeană intenţionează să preia integral imobilul în vederea construirea unui nou centru administrativ.
Al doilea pas a fost făcut în această săptămână după ce consilierii locali ai avizat PUZ-ul pentru construirea unui nou centru administrativ. Din discuții a rezultat și care este varianta agreată de plen: amenajarea clădirii doar pe amplasamentul parcării exterioare fără a se interveni în curtea interioară a Palatului Roznovanu. În schimb, gardul care împrejmuiește sediul actual, spre str. Agatha Bârsescu, ar urma să fie demolat, iar curtea interioară a Primăriei urmează să devină o piațetă publică care să facă legătura între Palatul Roznovanu și viitorul centru administrativ. În principiu, str. Bârsescu ar urma să devină, în viitor, o stradă de tip „shared-space” unde pietonii să aibă prioritate. De precizat că plenul CL a agreat doar ideea amplasamentului și nu forma pe care o va avea viitorul sediu. De altfel, unii consilieri au solicitat primarului să organizeze un concurs de soluții arhitecturale pentru a fi stabilită forma finală a imobilului. „Aş dori să fac un apel către domnul primar, ca în momentul în care vom trece la faza ulterioară să promovaţi un concurs de cosluţii pentru că este vorba de o zonă de maximă importanţă. Concursul de arhitectură vă garantează soluţiile tehnice de calitate dar şi cheltuirea corectă a banului public”, a menţionat arihitectul Iulian Nicolau, preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iaşi. De notat faptul că a doua variantăpresupunea construirea unei clădiri în incinta curții interioare, alături de un alt corp pe amplasamentul parcării exterioare.
Pereţi din sticlă
Indiferent ce vor decide arhitecţii, regimul propus al centrului administrativ este cu 2 niveluri în subteran şi 4 etaje, la o înălţime maximă de 25 metri (similar cu Palatul Roznovanu). „Din punct de vedere arhitectural, clădirea va fi prevăzută cu pereți cortină generoși în vederea asigurării unui grad satisfăcător de luminozitate naturală. Se va alege un tip de sticlă cu capacitate de reflexie pentru a pune în valoare clădirile învecinate tip monument. Se va utiliza pe cât posibil conceptul de birouri tip open space”, se arată în tema de proiectare.
La pachet cu reabilitarea esplanadei Teatrului Naţional
Viitorul sediul al Primăriei face parte dintr-un proiect mai vast, municipalitatea ieşeană intenţionând să schimbe radical esplanada Teatrului Naţional şi a zonelor adiacente. Terenul pe care se doreşte a fi realizată această amenjare are o suprafață totală de 21.822 metri pătrați și cuprinde situl istoric al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, cu o suprafață de 12.078 metri pătrați și esplanada obiectivului cultural menționat, care are o suprafață de 9.744 metri pătrați. „Intenția noastră este ca Palatul Roznovanu să poată fi vizitat de turiști și să păstreze doar activitățile Consiliului Local și ale demnitarilor, iar activitatea administrativă să fie într-un spațiu special amenajat, cu arhive, parcări subterane și spații destinate activității cu publicul, în prezent fiind o deficiență mare la acest capitol”, a spus primarul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau