Atentie la furturile de componente auto
Dimensiune font:
În anul 2019 au fost sesizate peste 30 de furturi de piese și componente exterioare de la autoturisme. Polițiștii recomandă să parcați vehiculele în locuri iluminate și să montați sisteme de alarmare eficiente. De multe ori valoarea distrugerilor provocate depășește ca prejudiciu valoarea piesei sustrase în sine, astfel încât, adoptarea unui comportament preventiv poate să vă ferească de răufăcători și de o daună însemnată.
De asemenea, recomandăm prudență la achiziția de piese auto din locuri neautorizate, riscând să cumppărați un produs care provine dintr-o infracțiune sau este neconform și vă poate pune în pericol viața.
Și reprezentanților centrelor de colectare și dezmembrări auto le atragem atenția să respecte cu strictețe legea și să întocmească documentațiile specifice acestei activități pentru a nu încuraja astfel de infracțiuni și a fi complici ai infractorilor.
Reamintim condițiile necesare eliberării avizului de funcționare pentru operatorii economici care desfășoară activități de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, conform prevederilor O.G. 36/14.07.2005:
Avizul de funcţionare se eliberează în termen de 30 de zile de la data solicitării, după ce se verifică îndeplinirea de către operatorul economic solicitant a condiţiilor stabilite prin ordonanţa nr. 36/14 iulie 2005.
Avizul de funcţionare se solicită în scris, la cerere fiind obligatorie anexarea următoarelor documente:
a) o copie de pe certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz;
b) cazier judiciar al asociaţilor şi administratorului operatorului economic solicitant;
c) împuternicire scrisă din partea administratorului operatorului economic pentru depunerea solicitării.
Avizul de funcţionare nu se eliberează solicitanţilor dacă aceştia se află în una dintre următoarele situaţii:
-
asociaţii sau administratorul operatorului economic au fost condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive pentru infracţiuni de omor, lovire şi vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, furtul unui autovehicul, fals sau uz de fals;
-
operatorul economic a fost depistat anterior că desfăşoară activităţi neautorizate de dezmembrare a vehiculelor.
Condițiior impuse de O.G. 36/14.07.2005 le sunt aplicabile prevederile O.U.G. 41/28.06.2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Și la începutul acestui an au fost înregistrate, în special pe raza municipiului Suceava, mai multe furturi de componente auto. La 24.01.2020, ora 03.13, o femeie de 35 ani, din mun. Suceava, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că a observat două persoane de sex masculin care demontau ceva la autoturismul său parcat în fața blocului în care locuiește, iar când a strigat la persoanele în cauză, acestea au fugit. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că femeia deține un autoturism care a fost parcat de soțul acesteia, în data de 03.01.2020, în fața blocului de pe str. Dimitrie Cantemir din mun. Suceava. La 24.01.2020, ora 03.10, în timp ce femeia se afla la domiciliu, a auzit zgomot, iar când s-a deplasat la balconul imobilului, a observat un tânăr îmbrăcat în haine de culoare închisă, care s-a aplecat spre partea din stânga față a autoturismului său. Aceasta a strigat la tânărul respectiv, iar de sub autoturism, din partea din față a mai ieșit un tânăr, cei doi fugind printre blocuri. La sosirea polițiștilor, femeia a coborât și ea la autoturism, constatând că acesta era ridicat pe un cric montat în dreptul portierei, autorii încercând să sustragă cu un bomfaier catalizatorul autoturismului. S-a întocmit dosar penal privind tentativă la infracţiunea de „furt calificat”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau