Au început Zilele Spitalului Parhon
Dimensiune font:
La prima ediţie a manifestării sunt abordate nu doar cazuri multidisciplinare, tehnici de vârf folosite în tratamentul pacienţilor, protocoale de colaborare, ci se doreşte şi înfiinţarea unor structuri funcţionale noi. Una dintre acestea este Comisia multidisciplinară pentru boli rare.
„Interacţiunea colegilor, a cadrelor didactice universitare, a medicilor şi asistenţilor medicali, am convingerea că va contribui în mod esenţial la îmbunătăţirea planului terapeutic pe viitor, inclusiv pe manangementul de caz, dar şi la îmbunătăţirea planului de îngrijiri. Sperăm că acest eveniment va deveni unul de tradiţie pe viitor”, a spus Bogdan Sergiu Cojocaru, managerul Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.
Evenimentul este dedicat specialităţilor existente în spitalul Parhon, dar în acelaşi timp se doreşte a fi un eveniment cu o cât mai bună integrare cu celelalte specialităţi existente în Iaşi, sub patronajul Universităţii de Medicină şi Farmacie. „Avem ca priorităţi pacientul critic şi pacientul cu boală cronică renală, urologică şi nefrologică, să aducem lângă noi specialiştii din celelalte spitale din Iaşi. Încercăm să dezbatem între specialişti aceste probleme medicale în aşa fel încât pacientul să se plimbe mai puţin şi să fie rezolvat într-un singur loc. Un alt punct de pe agenda evenimentului este cel al anumitor tehnici de vârf folosite cu succes la spitalul Parhon. Vorbim despre plasmafereză şi dializă hepatică. În continuare, în toată regiunea Moldovei se face dializă hepatică şi plasmafereză doar la Spitalul Parhon. Aceste tehnici salvează vieţi, dar, ca să le menţinem funcţionale, este nevoie de un întreg efort financiar, ambele tehnici fiind foarte scumpe. În continuare, dorim să ne dezvoltăm mai ales pe intervenţii nimim invazive laparoscopice, urologice, precum şi partea de preoperator. Sperăm ca acest trei zile să fie o bună oportunitate”, a spus dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Dr.C.I.Parhon.
Una dintre noutăţile primei ediţii a „Zilelor Spitalului Dr.C.I.Parhon” este aceea a înfiinţării unor structuri funcţionale noi pe care specialiştii le consideră necesare pentru o mai bună abordare a pacientului. Una dintre aceste noi structuri care se doresc a fi înfiinţate este Comisia multidisciplinară pentru scleroza tuberoasă. „Aceasta este o boală rară. Pacientul are o afectare pluriviscerală. Diagnosticul, urmărirea şi tratamentul lui implică mai multe specialităţi medicale pentru a facilita accesul pacientului la un specialist care se pricepe să-l abordeze, pentru că orice boală rară mai este numită şi boală orfană... Comisia pluridisciplinară ar trebui să funcţioneze cu toţi specialiştii implicaţi în abordarea pacientului respectiv. Cu această ocazie încercăm să o înfiinţăm, să o facem să fie recunoscută, şi să stabilim procedurile, pentru ca atunci când pacientul vine la Iaşi să aibă drumul deschis, întâlnirile cu medicii specialişti să fie bine stabilite, astfel să fie o cât mai mare eficienţă”, a declarat dr Irina Mititiuc, directorul medical al Spitalului Dr.C.I.Parhon.
Conducerea Spitalului „Dr.C.I.Parhon” va propune Colegiului Medicilor, Direcţiei de Sănătate Publică, Universităţii de Medicină şi Farmacie recunoaşterea acestei structuri funcţionale noi.
La Spitalul Parhon sunt în evidenţă 19 cazuri de scleroză tuberoasă. „Am adunat acest număr în interval de aproximativ 4 ani. Este un caz la 10.000 de locuitori. Avem 19 cazuri înregistrate. Vrem să facem un screening la nivelul regiunii de Nord Est”, a spus dr. Irina Mititiuc.
Scleroza tuberoasă este o boală genetică rar întâlnită, în cazul căreia apar tumori necanceroase în diferite zone ale corpului. Simptomele variază funcţie de localizarea acestora. Maladia poate fi depistată din copilărie, dar din cauza unor simptome uşoare diagnosticul ar putea fi pus abia la vârsta adultă sau, mai rău, boala să nu fie diagnosticată. Până acum, în cazul sclerozei tuberoase nu există posibilitatea de vindecare, însă boala poate fi controlată cu ajutorul tratamentului. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau