Avalanșă de pacienți cu septicemie, la Spitalul de Boli Infecțioase
Dimensiune font:
*zeci de pacienți cu tot felul de patologii infecțioase au fost internați în ultimele zile la Spitalul „Sfânta Parascheva” Iași, după ce unitatea a dat drumul internărilor non-COVID * conducerea unității a precizat că cele mai multe cazuri au fost de septicemie, iar în acest context recomandă pacienților să nu mai temporizeze prezența la medic și să nu se mai autotrateze cu antibiotice
După ce de la începutul lunii decembrie Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași a început să primească din nou pacienți cu patologii non-Covid-19, medicii spun că la unitatea medicală au ajuns multe cazuri de tot felul. Afecțiunile infecto-contagioase predominante, zilele acestea, au fost botulism și hepatită, dar cele mai multe cazuri înregistrate au fost de septicemie, a precizat conducerea unității sanitare. „Odată cu deschiderea porților spitalului și pentru celelalte patologii non-COVID, pe lângă patologia respiratorie specifică sezonului, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Parascheva Iași am reînceput îngrijirea pacienților cu patologiile din sfera infecto-contagioasă, atât din Iași cât și cele mai grave cazuri din regiunea Moldovei. Cele mai multe cazuri au fost de sepsis, până acum, afecțiune cunoscută în populația generală ca și septicemie”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
Acesta a mai spus că cei mai mulți dintre pacienți au temporizat prezența la medic ori s-au tratat singuri acasă cu antibitiotice astfel că au ajuns la spital în stare gravă.
„De cele mai multe ori, agentul etiologic (cauza-n.r.) sepsisului nu poate fi identificat. Acest lucru se datorează faptului că pacienții temporizează prezența la medic, se autotratează folosind în special antibiotice care de cele mai multe nu au penetrabilitate la nivelul infecției, de aceea eliberarea antibioticelor, antiviralelor sau antifungicilor din farmaciile cu circuit deschis trebuie realizată doar pe bază de rețetă”, a mai declarat dr. Florin Roșu.
Cel mai recent caz internat cu septicemie este un pacient de 63 de ani, cu antecedente cardiovasculare și metabolice. Potrivit medicilor, acesta a ajuns inițial la UPU Sf. Spiridon pentru că nu se simțea bine, prezenta și tuse și dificultăți de respirație, iar în urma investigațiilor a fost dirijat mai departe către Spitalul de Boli Infecțioase. Medicii de aici au descoperit că are septicemie și au început tratamentul. „Pacientul este în prezent stabil hemodinamic, este cooperant, respiră spontan cu suport de oxigen și se constată deja o ameliorare a sindromului inflamator la acesta”, a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, recomandând, totodată, prezentarea la medic la fiecare modificare a stării de sănătate care persistă. „Recomand pacienților prezența la medic la cea mai mică modificare în homeostazia organismului (starea de bine), cu efectuarea unui set de analize și consult de specialitate, fiindcă se poate preveni transformarea unei patologii care ar putea fi tratată la domiciliu într-o formă severă care necesită internare”, a conchis medicul Florin Roșu.
În această perioadă, pe lângă cazurile care au ajuns la spital, medicii i-au chemat și pe cei cu patologii cronice aflați în evidența unității medicale pentru reevaluări, în vederea stabilirii stării actuale de sănătate, având în vedere că până acum acest lucru nu a fost posibil. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau