Căldura din case, la mâna consilierilor locali
Dimensiune font:
Sala Vasile Pogor a Palatului Roznovanu va găzdui astăzi, de la ora 10.00, şedinţa ordinară a Consiliului Local aferentă lunii septembrie. O şedinţă extrem de importantă, mai ales din perspectiva asigurării agentului termic pentru la iarnă, subiect care, în mod sigur, va genera dispute. Alte proiecte aflate la mapa aleşilor locali se referă la asigurarea banilor pentru confinanţarea proiectelor europene, realizarea unei rute noi către Aeroportul Iaşi şi acordarea a şase titluri noi de Cetăţeni de Onoare ai Iaşului
Aşa cum v-am mai informat, Primăria iaşi intenţionează să acceseze un împrumut bancar pentru o perioadă de cinci ani, suma cerută fiind 200 milioane lei, bani necesari achiziţiei de combustibili pentru CET 1 şi CET II. În acest moment, Primăria dispune de un stoc de 3.000 de tone de cărbune şi o rezervă contractată de 32.000 tone, dar care trebuie plătită. „Vestea bună este că autorităţile locale se pot împrumuta pentru susţinerea termoficarii în iarna care urmează, lucru care nu a mai fost posibil în ultimii 20 ani”, a menţionat primarul Iaşului. Însă deja au apărut primii contestatri ai proiectului care va fi votat astăzi. „Vineri va ajunge la vot aprobarea contractării unui împrumut de 200 mil lei de la Guvern.
Destinația banilor este în majoritate pentru plata cărbunelui și a gazului folosit la CET-uri. Pe lângă faptul că 5 ani vom plăti ratele, se pune problema faptului că încă 5 ani CET-urile vor mai acumula datorii.
Se știe că anul trecut am atras atenția asupra prețului exorbitant al cărbunelui, dar și asupra cantității record contractate.
Iar această ofertă de împrumut a Guvernului reprezintă și o formă de ipocrizie mascată. Adică le e mai ușor să mute datoria pe spatele generației/guvernului următor, decât să aibă curajul unor decizii ample, care să umble la cauză (investiții în modernizare), nu la efect (datorii acumulate)”, spune Iulian Huşanu (USR)
La sistemul de termoficare al Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare.
Cale nouă de acces către Aeroport
Municipalitatea face demersuri pentru a construi o rută de acces care să faciliteze transportul auto și pietonal către Aeroportul Internațional laşi. În ședința de astăzi vor fi discutate două proiecte care prevăd, pe de o parte, completarea domeniului privat al municipiului laşi cu două suprafețe de teren necesare realizării obiectivului de investiţii „Proiectare strada Aeroportului”, iar, pe de altă parte, transmiterea unui teren și a unei construcții din domeniul public al Statului Român și administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al Municipiului laşi.
În primul caz este vorba de un teren cu o suprafaţă de 3.503 mp și un altul cu o suprafață de 185 mp, situate în zona Aeroportului.
Al doilea proiect privește transmiterea în domeniul public al municipiului laşi a unei construcții și unui teren în suprafaţă de 1070 mp, situate în str. Aeroportului nr. 2 și aflate în prezent în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.
Aceste demersuri rezidă din necesitatea modernizării străzii Aeroportului din cartierul Aviaţiei, pentru a conferi condiţii de siguranţă și confort în trafic pe strada care asigură legătura între Aeroportul International laşi și oraș, cu acces din strada Aurel Vlaicu.
Împrumut pentru cofinanţări
Primăria Iaşi mai intenţionează să contracteze o finanţare rambursabilă de 8,85 milioane lei în vederea susţinerii cheltuielilor necesare finalizării unor proiecte care beneficizază de fonduri de la Uniunea Europeană. Motivul este cât se poate de simplu: termenul de finalizare a POR 2014-2020 este 31 decembrie 2023, iar necesarul de fonduri ce trebuie asigurat de municipalitate este considerabil, ţinând cont de resursele limitate ale bugetului local, orientate, în principal către susţinerea serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în sarcina unităţii adminsitrativ - teritoriale: alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizare, iluminat public, transportul local de călători. „Din analiza datelor furnizate de către compartimentul de specialitate, în corelare cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică, precum şi cu luarea în considerare a informaţiilor primite de la Comisia de autorizare a împrumuturilor locale, municipiul Iaşi poate contracta un împrumut în valoare de 8.854.900 lei în vederea susţinerii cheltuielilor necesare finalizării unor proiecte beneficiare de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi care se regăsesc în contractele de finanţare încheiate cu autoritatea de management”, se arată într-o notă de fundamentare a Primăriei Iaşi.
Aproximativ 2,32 milioane de lei sunt necesare finalizării proiectului Reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 13 Iaşi (contract de finanţare nr. 6308/18.11.2020). Alţi 1,19 milioane de lei sunt necesari pentru finalizarea Proiectului integrat de regenerare urbană şi socială în zona Cicoarei - Centrul multifuncţional Cicoarei (contract de finanţare nr. 5453/05.05.2020). Însă suma cea mai mare, peste cinci milioane de lei este destinată finalizării proiectului Modernizare campus şcolar tehnic Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi (contract datat 11.05.2020). În fine, alţi 297.260 lei sunt necesari pentru finalizarea zonei de agrement din C. Rosetti (contract din 14.11.2019).
Proiect transfrontalier
Tot în şedinţa de astăzi Consiliul Local Iași va analiza și un proiect de hotărâre care va consolida colaborarea între unitățile spitalicești din Iași și orașul Ungheni din Republica Moldova. Mai exact, proiectul se referă la încheierea unui Acord de asociere între Municipiul laşi, prin Spitalul Clinic de Recuperare laşi, şi Centrul de Sănătate Ungheni din Republica Moldova în vederea depunerii proiectului „BREATH - Balneo-REhAbiliTation Health - reabilitarea medicală prin terapii moderne” în Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova.
Proiectul are ca obiective încurajarea schimbului de expertiză în domeniul reabilitării medicale între specialişti din cadrul Spitalului de Recuperare laşi şi specialişti ai IMSP Centrul de Sănătate Ungheni, creşterea gradului de acces la serviciile de reabilitare medicală moderne prin dotarea cu echipamente specifice utilizate a Spitalului de Recuperare laşi, precum și diversificarea gamei de servicii medicale destinate serviciilor balneo-terapeutice şi recuperare neuronală din municipiul Ungheni, prin modernizarea unui bazin cu apă termală şi amenajarea a trei noi spaţii destinate gamei de serviciilor medicale de recuperare.
Programul Interreg VI-A NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea asigurată de către beneficiari, care trebuie să reprezinte 10% din cheltuielile eligibile.
Şase noi cetăţeni de onoare ai Iaşului
Primăria Iaşi se pregăteşte să adauge pe lista cetăţenilor de onoare ai urbei alte şase nume. Primul îi aparţine preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Medicul Eugen Târcoveanu este a doua nominalizare de pe această listă, care îi mai cuprinde pe inginerul Constantin Firtea, expert retaurator structuri istorice şi expert în domeniul construcţiilor civile, arhitectul Ioan Sassu, compozitorul Titel Popovici (post mortem) şi Tereza Irene Sinigalia, decanul Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau