Cel mai bun pădurar
Dimensiune font:
Etapa națională a concursului profesional ,,Cel mai bun pădurar” a fost găzduită în acest an de Direcția Silvică Sibiu și la acest concurs au participat câștigătorii etapelor județene organizate de cele 41 de direcții silvice din subordinea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Silvicultură ,,Marin Drăcea” și ai Agenției ,,Moldsilva” din Republica Moldova.
Această competiție profesională are o lungă tradiție în silvicultură, fiind organizată anual de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și Federația Sindicatelor din Silvicultură ,,Silva”.
În cadrul concursului profesional ,,Cel mai bun pădurar”, participanții au de parcurs mai multe probe:
* proba teoretică, sub forma unui test grilă cu întrebări din principalele domenii de activitate specifice meseriei de pădurar
* recunoașterea speciilor de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze și puieți, a speciilor de vânat, precum şi a principalelor specii de dăunători ai pădurilor
* sortarea şi determinarea volumului buștenilor prin măsurători și calcule matematice specifice
* întocmirea unui act de contravenţie/infracţiune şi a unui proces verbal de reținere, în vederea confiscării, a materialului lemnos, cu proveniență ilegală
* utilizarea aplicației SUMAL 2.0 prin simularea introducerii datelor ȋn sistemul integrat de urmărire a trasabilității lemnului
Dar mare ne-a fost bucuria când, pădurarul Laurențiu Mihăilescu, reprezentantul Direcției Silvice Iași a ocupat locul II.
Felicitări pentru rezultat, felicitări pentru faptul că a confirmat că are o pregătire, o seriozitate și o dragoste de meserie deosebite!
Palma muncită, cu bătături (ce dovedesc și munca fizică), ce susține medalia ce confirmă pregătirea intelectuală și profesională a colegului nostru, sunt certitudini că avem încă oameni cu care ne putem mândri!
Laurențiu Mihăilescu a îndrăgit de copil meseria de silvicultor și a fost absolventul primei promoții de după revoluție a școlii profesionale de pădurari.
Meseria a început-o la Ocolul Silvic Iași în anul 1992, iar din 1997 este pădurar la Ocolul Silvic Dobrovăț. De 25 de ani locuiește la cantonul silvic din apropierea pădurii și toți acești ani i-a pus în slujba ,,aurului verde”. „Munca la pădure nu e ca la magazin, să deschizi la 8 și să închizi la 4. E mereu de muncă, e mereu de făcut ceva, de la pază, la tratamente, la plantat, la prășit în plantații, la cosit în regenerări... Ai intrări, ai sate, ai oameni, ai hoți… Nu ai cum să te plictisești și să spui că e rutină”
In concedii nu poate merge, căci așa este treaba cu animalele de lângă casă, nefiind rude apropiate în sat, nu poate spune oricui că este plecat, așa că nu pleacă niciodată cu soția și copii și de aceea, atunci când este primul la concursul pe Direcția Silvică Iași, merge la concursurile astea în țară cu o mare bucurie. Vede locuri și oameni noi cu care interacționează frumos, schimbă păreri căci fiecare zonă forestieră are specificul ei.
Primul concurs profesional ,,Cel mai bun pădurar”, faza pe țară, la care a participat a fost în anul 2002 la Buzău, apoi în 2010, 2011, 2014, 2017, ani când a obținut rezultate bune, în prima jumătate a clasamentului, anul 2021 – locul IV, anul 2022– locul II. Sunt în total 7 participări la care a avut rezultate mai potrivite sau mai bune, dar deși este o persoană foarte modestă, este foarte mândru că a câștigat experiență, cunoștințe printr-o pregătire temeinică, a văzut locuri și a întâlnit oameni deosebiți, colegi de breaslă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau