Cerurile Sfintei Parascheva au lăcrimat peste pelerini
Dimensiune font:
A plouat ieri la Iași, în prima duminică a pelerinajului la racla Sfintei Parascheva Ocrotitoarea Moldovei. A plouat, iar cerurile s-au adunat spre a strânge lacrimile celor care au venit spre închinare în căutarea de vindecare de dureri. Sufletești, de boli, de dor, toate sunt dureri care ne macină și pentru care medicii nu au leacuri, doar sfinții din ceruri. Cei mai mulți dintre pelerini au străbătut sute de kilometri pentru a ajunge în inima Moldovei, la Catedrala Mitropolitană, locul unde se află moaștele Sfintei Parascheva, una dintre cele mai iubite și venerate din sud-estul Europei.
Pentru mulți dintre acești oameni, a fost un moment de rugăciune și pregătire spirituală, în care și-au curățat sufletele și s-au rugat pentru a primi binecuvântarea Sfintei Parascheva. În timp ce se apropiau de Iași, au simțit cum entuziasmul și emoțiile creșteau din ce în ce mai mult.
Cu toții au adus cu ei flori și candele pentru a le oferi Sfintei Parascheva, dar și pentru a lua cu ei acasă un strop din binecuvântările ei. Pe măsură ce se apropiau de catedrală, străzile începeau să se aglomereze, iar cântările de rugăciune se auezau în tot orașul. Pelerinii îmbrăcați în haine tradiționale și strălucitoare, fiecare având o icoană sau un obiect sfânt în mâini, au rânduit un fluviu uman ce se îndrepta către locul de venerare al Sfintei.
Catedrala Mitropolitană a fost împodobită în straie de sărbătoare, cu flori și lumânări peste tot. Atmosfera a fost încărcată de credință și devoțiune. Pelerinii au așteptat smeriți să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, să atingă racla care le adăpostește și să se roage cu lacrimi în ochi. Se simțea puterea comunității și solidaritatea lor în fața credinței.
Mulți dintre pelerini au povestit că acest pelerinaj le aduce liniște sufletească și alinare în fața greutăților vieții de zi cu zi. Pentru unii, această călătorie este un moment de reînnoire a credinței, iar pentru alții, o ocazie de a cere ajutor divin pentru problemele cu care se confruntă. Fiecare pelerin are propria poveste, dar toți au în comun același sentiment profund de conexiune cu Sfânta Parascheva și cu ceilalți credincioși prezenți în acel loc sfânt. „Vin de peste 20 de ani, Sfânta Parascheva mi-a salvat casa. Eram pe punctul de a vinde tot și a pleca peste hotare. Am visat-o într-o noapte, mi-a spus să r[mân că va fi bine. Nu peste multe timp am primit o ofertă pentru un loc de muncă la un azil. Eu sunt asistent social, cine are așa mare nevoie de mine? Ei bine, nu peste mult timp am ajuns să conduc un cămin de bătrâni”, ne-a spus Elena Arvinte, din Focșani.
Pe măsură ce ziua a trecut, emoțiile pelerinilor au crescut. Slujbele religioase, predici și cântările bisericești au întreținut atmosfera de sfințenie și devoțiune. Lumânările au fost mereu aprinse, creând un peisaj magic și mistic în jurul catedralei. Pelerinii au stat la cozi lungi pentru a se închina și pentru a-și lăsa darurile la moaștele Sfintei Parascheva.
Înainte de a pleca, fiecare credincios s-a simțit binecuvântat și mai aproape de Dumnezeu. Cu inimile lor pline de recunoștință și speranță, s-au întors în casele lor știind că Sfânta Parascheva va veghea asupra lor și îi va ocroti în continuare. Pelerinajul de la Iași rămâne un eveniment deosebit în viața credincioșilor ortodocși, aducându-le lumina și speranța în inimile lor și consolidând legăturile lor cu credința și cu comunitatea lor religioasă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau