Colectarea selectivă în Iaşi a ajuns la 16%
Dimensiune font:
Deşi scăzut, procentul se situează peste media pe ţară, care este de 11% * cei de la USR au susţinut că municipalitatea umflă din pix cantitatea de deşeuri colectată selectivă, însă toate controalele efectuate la Salubris infirmă aceste calcule
Luna trecută, reprezentanţii USR Iaşi au anunţat că ieșenii trebuie sa plătească şase milioane de lei din unor raportări fictive ale cantităţilor de deșeuri colectate selectiv și reciclate în ultimii ani. Consilierul local Răzavan Timofciuc a anunţat că Biroul Local USR Iași, a denunțat la DNA faptele prin care au fost măsluite aceste raportări către Agenția pentru Fondul de Mediu susţinând că Primăria a falsificat an de an rapoartele privind cantitatea de deșeuri reciclate. „Un control realizat de inspectorii Agenției pentru Fondul de Mediu a scos la iveală diferențe masive între cantitățile de deșeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2017-2019 și cantitățile reale depozitate/reciclate. De aceea, municipalitatea a fost amendată cu 6 milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Bani care trebuie plătiți de la bugetul local, adică din contribuțiile ieșenilor!”, spun reprezentanţii USR Iaşi.
Oficialii Primăriei Iaşi au reacţionat imediat după „denunţul” cu presupusele raportări măsluite, afirmând că un control efectuat de Curtea de Conturi pe tema gestionării deşeurilor în Iaşi nu a evidenţiat nicio ilegalitate. „Concluziile Curţii de Conturi a României, care a efectuat un control tematic pe tema gestionării deşeurilor la Primăria Iaşi şi la Salubris SA (pentru perioada 2017 – 2021), au fost că societatea şi-a îndeplinit indicatorii în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor, indicatori precizaţi în contractul de concesiune. De asemenea, în raportul ei, Curtea de Conturi a precizat că: societatea Salubris a alocat resursele necesare pentru a realiza un management inteligent privind colectarea separată a deşeurilor, asigurând atât infrastructura necesară, cât şi mijloacele suficiente pentru colectarea conformă a deşeurilor. Având în vedere gradul de îndeplinire a indicatorilor, se constată eficienţa şi eficacitatea organizării şi desfăşurării sistemului de gestionare a deşeurilor municipale. Altfel spus, Curtea de Conturi a confirmat performanţa managerială, dar şi corectitudinea gestionării şi cheltuirii banilor publici pentru salubritate”, spun reprezentanţii Primăriei Iaşi.
Peste media pe
Tot cei de la USR au susţinut că, în prezent, procentul de colectare selectivă în Iaşi este de sub 2% şi de aceea municiplitatea ieşeană ar fi modificat din pix cantitatea totală, care ar fi de 85.000 de tone în loc de 700 de tone. Conform şefilor Salubris, gradul de colectare selectivă în
Cât priveşte rezultatele controlului efectuat de către AFM, acesta este contestat în instanţă existând disensiuni în ceea ce priveşte deşeurile obţinute din construcţii, pe care AFM le consideră deşeuri municipale. „Autorităţile publice controlate au invocat confuzia făcută de inspectorii AFM atunci când au interpretat datele raportate, urmând ca instanţele judecătoreşti să pronunţe o soluţie pe această speţă”, mai spun oficialii Palatului Roznovanu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau