Competitivitatea UAIC stârnește invidia multinaţionalelor
Dimensiune font:
Nu trebuie să ai prea multă ştiinţă de carte şi nu-i nevoie să citeşti presa. Doar să mergi un pic prin Copou şi să ridici capul din asfalt. Casa Universitarilor, aproape renovată, arată mai bine ca niciodată. O splendoare. La viitoarea bază sportivă din Sărărie, la noua sală de sport, la noul cămin studențesc abia se organizează șantierele. Observatorul astronomic, Grădina Botanică, Casa Canano, toate astea ţin de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, instituţia de invăţâmânt superior cea mai veche din România, un simbol al Iaşului şi un model de management eficient, conectat la rigorile acestui deceniu.
Rectorul Tudorel Toader e obligat prin lege să întocmească, anual, un raport de activitate. Cât mai amănunţit. Cel referitor la 2022 are 160 pagini!
Venituri estimate: 366 milioane lei. Venituri realizate: 458 milioane lei
UAIC are destui specialişti în macroeconomie, oameni competenţi a face predicţii. Ştiu meserie, nu bat deloc câmpii, dar poate că au fost excesiv de prudenţi cu estimările. Ori poate că dinamica studenţească a depăşit aşteptările.
Pentru anul 2022 se estimau venituri de 366.665.006 lei. S-au obţinut 458.055.653 lei. Doar 61.926.648, adică 13%, de la bugetul de stat. Competitivitate de natură să stârnească invidia multinaţionalelor.
Aparent surprinzător, nu s-a investit niciun leuţ în achiziţia de calculatoare. Aparent. La UAIC nu-i nevoie de cheltuieli inutile şi nu-i loc de căpuşe. Tehnica de calcul se dezvoltă în regie proprie, sunt informaticieni, matematicieni, fizicieni. Inginerii se pot închiria de la Politehnică. Celebra deviză „Prin noi înşine!” se potriveşte perfect cu peisajul actual.
Universitarii spun, cu cam prea multă modestie, că fac microproducţie, ceva acolo, manufactură. În 2021, UAIC a vândut de aproape 5 milioane. În 2022, s-a trecut de 7 milioane. Lei noi. Nu-i deloc microproducţie...
OK, au intrat mai mulţi bani, mult mai mulţi, dar nu s-au irosit ca-n alte părţi. Au crescut cheltuielile de personal, era şi normal, inflaţia reală e mult mai mare decât cea vânturată de către oficialităţi. Conducerea Universităţii a ales calea justă, a majorat salariile/veniturile angajaţilor cu 30%.
Acelaşi raport spune că anul trecut, adică în 2022, UAIC a băgat o sumă uriașă în investiţii pe termen lung. Reabilitarea Casei Universitailor (legendarul CUI) a costat 11 milioane. E deja gata şi își primește deja muşterii. Din mediul studenţesc, universitar.
Despre complexul sportiv din Sărărie, nu cred că mai e nevoie de sublinieri, se vede din avion. Maidanul acela va deveni, în scurt timp, un punct de reper în capitala Moldovei. Marca UAIC.
Tot în 2022 s-au consolidat corpurile O şi E, aflate la zile distanță de inaugurare, se pregătește terenul pentru sala de sport din Titu Maiorescu, dar şi clădirea din Dorna Candreni, un fel de centru de refacere a capacităților de muncă pentru comunitatea academică din UAIC. Și nu doar atât!
Însă, marele succes al administraţiei universităţii îl reprezintă nu doar Casa Universitarilor, ci și Observatorul Astronimic. Demersurile pentru renovarea lui au început în 2016, anul trecut s-a făcut recepţia, lucrarea a costat aproape 8 milioane. Iar rezultatele sunt de-a dreptul fascinante!
Se derulează 16 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă
Rectoratul mai amenajează o parcare auto, creşte numărul de studenţi, se impune aşa ceva, urmează construirea unui nou cămin (la ora la care citiți aceste rânduri utilajele își fac loc în zonă), se modernizează căminele existente, se investeşte masiv în staţiunile de cercetare și practică studențească, la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, la Agigea. Se pregătesc proiecte noi pentru Potoci (Neamț), Gălănești (Suceava), Tulnici (Vrancea), Rarău (Suceava), Mădârjac, Ezăreni (Iași)... E foarte multă agitație în zona aceasta, a cercetării științifice, cu atât mai mult cu cât UAIC pune la punct câteva laboratoare ultramoderne, în cadrul unui proiect de 19 milioane de euro, destinat investigării aerosolilor atmosferici. O altă lovitură de proporții marca UAIC!
Pomelnicul e mult mai lung, la momentul actual se derulează 16 proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, raportul rectorului menţionează că au fost publicate 109 cărţi ştiinţifice în 2022, s-au obţinut 49 premii internaţionale, Grădina Botanică a trimis eșantioane cu fructe și semințe la 441 de instituţii (grădini botanice, conservatoare botanice, arboretum-uri, bănci de germoplasmă, grădini zoo-botanice, grădini de plantemedicinale,staţiuni de cercetare etc.) din 60 de ţări de pe toate continentele! Și nu e totul!
Rectorul Tudorel Toader a concluzionat: „ofensiva continuă!” Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau