Consilierii locali au votat bugetele societăţilor din subordinea Primăriei
Dimensiune font:
Excepţie fac bugetul Companiei de Transport Public, retras de pe ordinea de zi, şi cel al SC Tehnopolis, care nu a întrunit cele 14 voturi necesare * discuţiile au fost ample, pornind de la întrebarea de ce nu produce Servicii Publice gazon? sau de ce Eco Piaţa are aceleaşi investiţii an de an?
Votarea bugetelor pe anul în curs ale societăților din subordinea municipalităţii (Servicii Publice, Termo Service, Ecopiața, CTP, Salubris, Citadin şi Tehnopolis) a constituit punctul central al şedinţei de Consiliu Local de ieri. Cu venituri de peste jumătate de miliard de lei, cele șase societăți au prevăzut un nivel minim de investiții, de doar 4% (circa 23 milioane lei), însă nu au procedat în acelaşi mod cu salariile conducerilor societăţilor şi cu indemnizaţiile membrilor Consiliilor de Administraţie
Bugetul SC Servicii Publice a trecut fără probleme. Aleşii locali au apreciat modul de lucru al salariaţilor şi managementul societăţii, cerând doar lămurări dacă SPI poate produce gazon. Un alt consilier a cerut lista de investiţii a societăţii pentru anul în curs. „Nu producem gazon din acelaşi motiv pentru care nu producem tractoare. Producem ceea ce putem, facem ca fluxurile de producţie să fie echilibrate. Să nu ne specializăm în toate şi să nu facem nimic”, a comentat primarul Mihai Chirica. Bugetul SPI a fost votat cu opt abţineri.
A urmat proiectul vizând bugetul Termo Service. Iulian Huşanu (USR) a cerut lămuriri asupra indemnizaţiilor pe care societatea le achită preşedinţilor de asociaţii, primind din partea directorului Alin Aivănoaei lămurirea că remunerarea acestora se stabileşte în cadrul Adunărilor Generale ale fiecărei asociaţii. Au fost 14 voturi pentru, 7 abţineri şi 5 voturi împotrivă.
Toţi consilierii locali pare preocupaţi de pieţele din oraş
În schimb, discuţiile despre bugetul EcoPiaţa au fost mult mai ample. Mugurel Laicu (PSD) a tras concluzia că, cel puţin în privinţa investiţiilor, pasajul este un copy-paste din bugetele anilor anteriori. „Am analizat și eu bugetul de la Eco Piaţa. Întreb ce s-a schimbat anul acesta în buget față de 2021, 2022. Totul este identic”. Tot Laicu a adus în discuţie componenţa membrilor CA de la EcoPiaţa. „Unul dintre membri Consiliului de Administrație este un experimentat conducătorul auto. Nu putem să avem pretenții să redreseze piaţa. Grupul PSD dorește revitalizarea pieței Dacia. Practic nu se întâmplă nimic. În aceste condiții nu cred că putem face performanţă doar cu Radu Botez”, a spus social-democratul. La rândul său, Iulian Nicolau (USR) a spus că „în cadrul Consiliului Local se politizează în continuare zacusca şi că trebuie încurajată dezvoltarea EcoPiaţa”, iar Mihai Gavril (PSD) a subliniat faptul că „în piaţa Alexandru, hala arată impecabil, sunt și lucruri foarte bune”.
„Cred că este în interesul orașului votarea bugetului. Acesta este net diferit. EcoPiaţă a generat profit anul trecut”, a menţionat Radu Botez, directorul interimar al societăţii.
Proiectul a fost adoptat cu 14 voturi pentru. USR și 4 membri PSD s-au abţinut, ceea ce l-a făcut pe viceprimarul Daniel Juravle să le ceară socoteală celor de la USR. „Sunt surprins de votul celor de la USR (n.r. – în condiţiile în care la elaborarea bugetului a contribuit şi un membru USR). Nu caut să justific votul vostru de abținere, dar sunt mirat pentru că ar trebui să acționăm într-un mod constructiv”, a spus viceprimarul.
În fine, bugetele Citadin şi Salubris au trecut fără probleme, deşi grupul USR s-a abținut de la vot. În privinţa bugetului Tehnopolis, acesta a picat după ce tot USR s-a abținut de la vot, iar PSD a votat împotrivă. Bugetul CTP a fost retras de pe ordinea de zi şi urmează a fi votat luna viitoare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau