Consiliul Local împarte banii trimiși de Comisia Europeană
Dimensiune font:
Este vorba de 20,2 milioane lei proveniţi din rambursările de anul trecut * cu aceştia bani vor fi realizate decontări către firmele care au lucrat sau lucrează la proiectele de infrastructură: linia de tramvai spre Dancu şi cea din Zona Industrială, reabilitarea Mănăstirii Frumoasa sau a Palatului Braunstain * se extimează că primele plăţi din bugetul local pe anul în curs vor fi efectuate după martie 2022
Consilierii locali ieşeni se reunesc astăzi în prima şedinţă ordinară din acest an. Una relativ restrânsă, cu doar 25 de proiecte pe ordinea de zi, dar extrem de importante atât timp cât este vorba de banii cu care sunt finanţate investiţiile din oraş. „Deschidem ordinea de zi cu repartizarea excedentului bugetar. Este vorba de 20,2 milioane lei proveniţi din rambursări pe care Comisia Euuropeană le-a făcut în ultimele luni din 2021. Avem nevoie de aceşti bani pentru a finanţa proiectele de infrastructură, mă refer la linia de tramvai spre Dancu şi cea din Zona Industrială. Tot cu aceşti bani facem ultima plată pentru reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, este vorba de 2,69 milioane lei. Alţi 2,2 milioane lei se duc spre proiectul vizând reabilitarea Palatului Braunsrein”, a spus primarul Mihai Chirica. Alţi bani vor fi folosiţi ca plăţi la încă trei proiecte, Iaşi – Ungheni, eficentizarea energetică a Spitalului de Recuperare şi reabilitare linie tramvai în zona industrială. În ceea ce priveşte bugetul local, primarul spune că în jurul date de 11 febraurie acesta ar putea fi votat. Urmează înregistrarea în trezorerie, care ne va lua între 7 şi 10 zile, apoi validarea anexelor de către Direcţia de Finanţe, după care, de la 1 martie, putem efectua plăţi din bugetul local.
Spaţiu pentru un centru regional de digitalizare
Un alt proiect se referă la acordarea unui spaţiu pentru Autoritatea de Digitalizare a României. „Ministerul doreşte să dezvoltae şase structuri regionale, iar noi dorim să preluăm una dintre ele. Ne-am arătat interesul încă din trimestrul IV al anului trecut, când, de altfel, am venit şi cu argumente. Pe lângă faptul că suntem capitala economică a Moldovei, avem un mediu universitare favorabil şi un spaţiu de 190de metri pătraţi în Centrul Tehnologic Regional, care poate deservi toate proiectele de digitalizare propuse de Guvern. Aici vor lucra 17 experţi, iar spaţiul pus la dizpoziţie de Primăria Iaşi este gratuit”, a mai subliniat Mihai Chirica.
Apar primele bazine de înot în grădiniţe
Tot în cadrul şedinţei de astăzi vor fi aprobaţi indicatorii tehnico economici pentru construirea de bazine înot preşcolari. „Valoarea unui bazin pentru o singură grădiniţă este de 3,2 milioane lei. Nu sunt construcţii mari, sunt bazine de 22 pe 12 metri, cu o adâncime de maxim 1,2 metri funcţie de grupa de vărstă căreia ne adresăm. După aprobarea indicatorilor, venim şi cu primele propuneri pnetru grădiniţe. Nu se pretează toate pentru dimensiunile amintite, pebtru că nu toate au curţi mari. Sperăm să găsim o soluţie şi pentru grădiniţele cu curţi mai mici, cum ar, de exemplu, Sf. Sava”, a mai spus primarul Iaşului.
Un alt proiect se referă la educaţia non-formală. Sunt trei unităţi de învăţâmânt care vor dezvolta asemenea proiecte, iar Primăria Iaşi le va asigura confinanţarea. Printre cele trei cşoli se număr Colegiul Pedagogic Vasile Lupu, unitate care va face obiectul unei anexe pe bugetul local destinat dezvoltării.
Contre cu preşedintele Comisiei de Urbanism
Un alt proiect este cel de constituie a comisiei de evaluare a activităţii secretarului general al Consiliului Local. Potrivit primarului, proiectul trebuia avizat de mai mult timp întrucât este o obligaţie prevăzută în Codul Administrativ. Evaloarea secretarului CL va fi realizată de o comisie formată din doi consilieri locali şi primarul oraşului.
În fine, pe ordinea de zi figurează cinci proiecte de urbanism. Primarul Mihai Chirica nu a scăpat ocazia de a face un scurt comentariu pe acest subiect. „A apărut o discuţie din partea unui reprezentant al US, mtoiv pentru care fac o declaraţie publică. Am observat că există tendinţă clară de blocare a proiecteloe de urbanism. M-am uitat pe numărul de autorizaţii pe 2021 în comparaţie cu anii precedenţi. Sunt documentaţii respinse din diferite motive, ba că ăla nu are bască, ba că arhitecţii nu sunt pregăţiţi. Nu voi sta indiferent la blocarea Direcţiei Urbanism. Dacă nu văd îmbunătăţiri, voi lua măsuri”, a spus primarul Iaşului. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau