Copilul s-a înecat în cristelniță
Dimensiune font:
Raportul întomit de medicii legiști de la București îl contrazice pe cel inițial. În timp ce medicii din Suceava au spus că micuțul a murit din cauza unei pneumonii, cei din Capitală spun că s-a înecat
Medicii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București au finalizat expertiza medico-legală în cazul bebelușului mort după botez, la Suceava. Nefericitul eveniment a avut loc pe 31 ianuarie 2021, când un băiețel de o lună și jumătate a fost botezat la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din cartierul Zamca. După ce a fost scufundat în apă, copilul a intrat în stop respirator la scurt timp. A fost transportat la Spitalul Județean și internați la ATI, dar a murit după câteva ore. Concluzia medicilor legiști Lăcrămioara Bălan și Alina-Emilia Horecica au fost că moartea s-a datorat „insuficienței cardio-respiratorii acute, pe fondul unei pneumonii interstiţiale, precizând că pruncul era „născut prematur, nevaccinat şi nedispensarizat”.
Părinții au contestat expertiza la București, iar INML a trimis către dosar cu totul alte concluzii și care indică „moartea violentă”, potrivit medicilor legiști Corneliu Octavian Căpățână, Filip Perde și Ana Stroe. „Din coroborarea datelor de istoric, datelor medicale din actele medicale puse la dispoziție, cu cele ce reies din filmarea video de la momentul botezului, apreciem că moartea sugarului a fost violentă. Ea s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”. Potrivit medicilor, „decesul a fost înalt condiționat de patologia acută prezentată de sugar, precum și de prematuritate”, însă menționează drept cauză principală înecarea cu apă: „Poziția sugarului la momentul submersiei a fost în decubit dorsal și reflexul de tuse nu a reușit să elimine întreaga cantitate de apă. Având în vedere timpul scurt care s-a scurs între momentul submersiei și momentul solicitării echipajului SMURD apreciem că aspirarea apei face parte din lanțul tanatogenerator (care a cauzat moartea - n.r.)”.
La scurt timp a venit și un punct de vedere din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. „Întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor. Ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire. Ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică. Rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute. În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării”, se arată într-un comunicat semnat de preotul Alexandru Flavian Sava, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Elisabeta VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau