Costel Alexe, trimis în judecată
Dimensiune font:
* „S-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva mea... Au fost 18 luni grele pentru mine și familia mea, au fost 18 luni în care investigatorii au tergiversat foarte mult acest dosar, din lipsă de probe, din lipsa unui denunțător, din lipsa faptelor imputate, sperând doar că presiunea opiniei publice și stresul organelor de cercetare penală va determina pe cineva să recunoască niște fapte sau acțiuni care nu au avut loc”, a spus Costel Alexe
Direcția Națională Anticorupție a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a președintelului Consiliului Județean Iași. Costel Alexe, la data comiterii faptelor penale ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.
Conform datelor din dosar, acesta ar fi pretins de la o persoană care se afla la conducerea combinatului siderurgic din Galați mai multe produse din tablă de la un depozit aflat în litigiu. Acum, Alexe este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, în timp ce fostul director general al combinatului siderurgic Liberty din Galați a fost trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. „La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură)”, se arată în rechizitoriu.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție
Conform datelor din anchetă, depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE), în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE. „Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului”, a mai transmis DNA.
Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general al combinatului siderugic ar fi determinat două subalterne să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.
În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, persoanele cercetate au întocmit mai multe documente false. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Alexe: „Voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăția”
Ca răspuns la acuzațiile DNAși la trmiterea sa în judecată, Costel Alexe consideră că „s-au făcut interceptări peste interceptări, fără a se identifica o probă concretă împotriva mea”. „Au fost speculații și acuzații care au făcut deliciul presei și a celor împătimiți după telejustiție. Au fost 18 luni grele pentru mine și familia mea, au fost 18 luni în care investigatorii au tergiversat foarte mult acest dosar, din lipsă de probe, din lipsa unui denunțător, din lipsa faptelor imputate, sperând doar că presiunea opiniei publice și stresul organelor de cercetare penală va determina pe cineva să recunoască niște fapte sau acțiuni care nu au avut loc. De acum încolo, voi avea posibilitatea să îmi demonstrez nevinovăția. Sunt încrezător că adevărul va fi scos la lumină, iar la finalul acestei etape voi putea arăta tuturor că sunt un om de bună-credință și nu am încălcat legea”, a spus președintele CJ Iași, Costel Alexe. Ruxandra CAȘU, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau