Criza alimentară, la orizont!
Dimensiune font:
* la îngrășăminte, prețul azotatului de amoniu a crescut de la 900 lei la 3.920 lei /tonă, brutăriile care folosesc gaze au ajuns, de la contracte de 6.000 lei/lună, la contracte de 30.000 lei/lună, iar prețurile la insectofungicide, motorină, utilajele agricole, piese de schimb și serviciile pentru toate acestea au crescut foarte mult
Fostul ministru al Agriculturii în ultimul guvern PSD, Petre Daea, este de părere că, „din nefericire, se întrezărește germenul crizei alimentare”. Acesta consideră că la baza viitoarei crize stă creșterea prețurilor la inputurile folosite în agricultură, „de la simplu la cvadruplu, care pun piedici serioase agricultorilor și lucrătorilor din industria alimentară”.
Petre Daea oferă chiar și unele exemple: la îngrășăminte, prețul azotatului de amoniu a crescut de la 900 lei la 3.920 lei /tona, brutăriile care folosesc gaze, de la contracte de 6.000 lei/luna pentru gaze, au trecut la „contracte fericite astăzi” cu 30.000 lei/lună, iar prețurile la insectofungicide, motorină, utilajele agricole, piese de schimb și serviciile pentru toate acestea au crescut foarte mult.
Prin urmare, milioane de agricultori, care, „din dragoste de meserie vor continua să întoarcă brazda țării”, vor lucra terenul aplicând lucrările tehnologice la nivelul minim posibil, pentru a-și putea recupera cheltuielile prin producția obținută. „Vom avea pe piață o producție mai mică, la costuri mari, ce se va constitui într-o oferta scăzută și scumpă, care nu va putea fi asimilată de consumatorul român, din cauza puterii reduse de cumpărare. În condițiile acestea, ținând cont și de schimbările climatice, potrivnice realizării unor randamente ridicate, producțiile obținute își vor găsi cumpărători în țările cu potență financiară, stimulându-se astfel exportul acestora de către producătorii români”, susține Petre Daea.
La acestea, spune fostul ministru, se adaugă lipsa unei rețele proprii pentru comercializarea produselor românești. Toate acestea la un loc vor crea dificultăți în aprovizionarea populației cu hrană. „Se pune întrebarea cum putem preveni, contracara sau atenua efectele unei asemenea situații... Răspunsul a fost, este și rămâne în alocarea de sume în bugetul de stat pentru agricultură . Am socotit necesar să fac aceste precizări, din dorința de a se înțelege de către guvernanți, că dacă astăzi se vorbește despre sănătate și pandemie, bătându-se politic pe morții zilei, în anii care urmează, cu siguranță, dacă nu acordăm atenție agriculturii, acum și tot timpul, ne vom bate toți pe o bucata de pâine, dacă vom avea de unde să o procurăm, sau cu ce să o cumpărăm”, atrage atenția fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau