Cum să depășești cu umor criza vârstei de mijloc
Dimensiune font:
O comedie savuroasă, care te binedispune dar, în același timp, îți lasă și câteva semne de întrebare legate de viața personală. După ce râzi în compania celor trei actori, Andreea Mateiu, Octavian Strunilă și Leonid Doni, care au pus în scenă spectacolul „Bărbații la 40, femeile la 43”, nu poți să nu te întrebi, măcar o secundă, cum ți-au fost anii până la mijlocul vieții sau ce ai făcut până în acel moment. Sau până în orice clipă care ți-a jalonat trecerea prin lume, oricare ar fi ea.
Spectacolul, care a făcut ca sala de la Casa de Cultură a Studenților Iași să devină neîncăpătoare și să răsune de hohote de râs, descrie criza prin care trec aproape toate cuplurile, cel puțin o dată în viață. „Dacă despre bărbați este bine știut faptul că middle age crisis se manifestă la 40 de ani, despre femei încă se discută. La 30, la 35 sau la 43”, spun organizatorii reprezentației.
Textul, bine scris și pus în scenă de Octavian Strunilă, aduce în atenție trăiri care, dincolo de umor, sapă adânc în suflet. Să te înșele soția cu „cel mai prost din clasă”, să te prinda criza de la 40 cu un milion de euro în cont sau să fii părăsit pentru că ești un om prea bun la suflet sunt problemele cu care se confruntă personajele surprinse în trei tablouri: la 29, la 40 și la 43 de ani.
În savuroasa comedie, Leonid Doni este glumețul clasei! Acel tip de personaj care, cu riscul de a se face de râs, încerca în fiecare zi să aducă veselie doar ca să se facă remarcat. Viața a trecut ușor peste el și fizic, și emoțional, neaducându-i mari schimbări ceea ce face să fie la fel ca în adolescență - singur și ironic, inclusiv cu propria persoană. Lipsa acelei femei de vis la care aspiră orice bărbat îl aduce în tot felul de ipostaze, unele mai jenante, altele mai hazlii, dar care nu reușesc să-i umple sufletul dornic de dragoste adevărată.
Andreea Mateiu interpretează rolul unei femei care și-a asumat plenar misiunea maternității, punând cei doi copii în fața multor alegeri care i-au închis drumuri importante. Este căsătorită cu un bărbat care poate defini mereu succesul, măsurat în contul bancar generos și care îi asigură o trecere fantastică printre tinerele dornice de o aventură. Sau mai multe! În plină criză, la 40 de ani, soțul infatuat se îndrăgostește de o „copilă de 23 de ani” și decide că nevasta și cei copii sunt prea mult pentru amorul înfocat. Distrusă de veste și cu gândul la anii de sacrificiu, soția înșelată caută o soluție ca să-și aducă viața înapoi. Cum? Alături de un alt bărbat, tocmai colegul din liceu ratat și vesel, care însă, în ciuda sufletului său bun și al dăruirii totale, nu reușește să îi ofere ceea ce își dorea sau credea că își dorește. Sătulă de „mămăligile zilnice, de cele opt glume repetate în continuu, de tocăniță” și poate sufocată de o atmosferă mult prea domestică, femeia ajunge, la 43 de ani, la al doilea divorț, după ce reușește să preia controlul vieții. Devine o femeie independentă, cu o afacere pusă pe picioare, o mamă cu doi copii aflați în momentul zborului din cuib. O femeie care vrea să se impună în propria viață și reușește!
Pe scenă, Octavian Strunilă a fost „avocat în cele mai mari procese din țara asta”, după cum se laudă și trăiește intens fiecare clipă. Are clienți bogați, amante frumoase, o lume la picioare. Nici nu știe când trec anii și, ajuns la 40 de ani, este lovit din plin de criză vieții, pe care o consumă ca un „nesimțit asumat, adică un nemernic”, așa cum recunoaște că este. Ei bine, criza nu-i aduce doar satisfacții amoroase și victorii pe plan profesional, ci și restanțe la viață, ceea ce ne-ar putea trezi multora dintre noi întrebări de genul „Oare când am trăit, cum am trăit, ce am pierdut?” și care ne-ar putea așeza în fața unei foi de extemporal la propria trăire. Personajele reușesc să creeze contextul cu mult umor, să intre și să iasă din încurcături zâmbind (viața e o scenă, nu-i așa?!) și să meargă mai departe, urmându-și chemarea interioară.
Spectacolul, cu un text foarte bine scris de Octavian Strunilă și așezat în scenă de cei trei actori, este un dar pe care fiecare dintre noi ni-l putem face. O comedie savuroasă care a ridicat în picioare toate sălile unde a fost jucată în cel mai recent turneu al Teatrului Mefisto, un teatru integral independent și care a arătat că arta este un vehicul perfect pentru reîntoarcerea la vremurile normale, puse ușor pe pauză de pandemia de COVID.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau