Doar un student ieşean a intrat în afaceri, în ultimii doi ani!
Dimensiune font:
* în ultimele 80 de luni, studenţii ieşeni au înfiinţat doar 8 societăţi comerciale beneficiind de prevederile HG166 din 2003, însă au radiat 112, având funcţionale doar 364 * în total, 574 firme studenţeşti au fost radiate din Registrul Comerţului, în 17 ani, de către tinerii ieşeni
În ultima vreme, din ce în ce mai puţine societăţi comerciale au fost înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, însă căderea - datorată în cea mai mare parte pandemiei, nu a fost atât de evidentă ca în rândurile... studenţilor.
În 2003, printr-o Hotărâre de Guvern (nr.166), studenţilor li se oferea posibilitatea de a înregistra societăţi comerciale beneficiind de anumite facilităţi, cum ar fi reducerea de taxe şi taride de înmatriculare.
Măsura Guvernului a funcţionat o vreme, însă ea se dovedeşte falimentară în momentul de faţă, majoritatea studenţilor căutând să-şi radieze firmele înfiinţate.
În acest moment, în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est mai sunt funcţionale doar 1.326 de firme, din cele 3.144 înfiinţate din 2003 până astăzi conform HG 166.
La nivel naţional, luna trecută funcţionau 9.526 firme, din totalul de 19.868, în ultimele 16 luni fiind îmnatriculate doar 60 societăţi, cele mai multe în Capitală, şi în judeţele Suceava şi Cluj.
În acest an, la nivel naţional, doar 12 studenţi au depus acte pentru a înfiinţa o societate comercială conform prevederilor HG 166 din 2003, printre care unul singur din nord-estul ţării, din judeţul Neamţ.
Mai mult, din decembrie 2018 până luna trecută, în regiunea de nord-est au fost înscrise în Registrul Comerţului doar 9 firme studenţeşti: la Suceava – 6, Iaşi, Neamţ şi Botoşani – câte 1.
În ultimii trei ani şi jumătate, studenţii ieşeni au înfiinţat doar 8 asemenea firme, însă au radiat 112, având funcţionale doar 364. În total, 574 firme studenţeşti au fost radiate din Registrul Comerţului de către tinerii ieşeni în 17 ani. Însă, în ultimii doi ani, doar un student ieşean a intrat în afaceri, beneficiid de HG 166!
Cele mai multe radieri voluntare au avut loc la Bacău – 195, iar cele mai puţine firme studenţeşti în funcţiune se găsesc la Neamţ – 121.
În momentul de faţă, asemenea firme mai funcţionează în Iaşi – 364 (din 938 înfiinţate), Botoşani – 168 (din 316), Bacău – 279 (din 747), Neamţ – 121 (din 249), Suceava – 242 (din 486), Vaslui – 152 (din 408).
Facilităţi studenţeşti... neatractive
Conform HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază scutirea de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, a taxelor şi tarifelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, a taxelor şi tarifelor pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire, a taxelor şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent, a tarifelor pentru publicarea, în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal; a taxei de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie. Nu fac obiectul facilităţilor fiscale prevăzute de HG nr.166/2003 taxa de verificare şi/sau rezervare firmă şi/sau emblemă şi nici taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar. Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată; să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii; să nu fi depăşit vârsta de 30 ani.
Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul. Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale menţionate mai sus.
Dacă, în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau