Draga Olteanu Matei a încheiat spectacolul vieții
Dimensiune font:
Artista a plecat în eternitate la Spitalul „Sf Spiridon”, unde a ajuns din cauza unei hemoragii digestive. A lăsat în urmă o carieră de 55 de ani în care a jucat în peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune. Actrița va fi înmormântată la Piatra Neamț, alături de soțul ei
Figură marcantă a cinematografiei și teatrului din România, Draga Olteanu Matei și-a trăit ultimele clipe într-un salon de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, unde a lăsat lumea în care a făcut istorie pentru eternitate. Ea a fost transferată la Iași pe 13 noiembrie de la Spitalul din Piatra-Neamţ la UPU a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară. Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii. După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la Terapia Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale. „Din păcate, în ciuda eforturilor echipei medicale, ale colegilor de la Spitalul Sfântul Spiridon, de la secţia ATI, care au stat alături de ea până în ultimul minut, evoluţia ei a fost una nefavorabilă şi s-a declarat decesul în cursul acestei nopţi”, a declarat prof. univ. dr. Diana Cimpoeșu, șeful UPU de Spitalul „Sf Spiridon”. Problemele ei de sănătate erau mai vechi, în mai 2018 ea fiind internată în secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale.
55 de ani dedicați scenei
Draga Olteanu Matei a lăsat în urmă o carieră de 55 de ani. S-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, an în care a debutat în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actrițaa încântat publicul interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. De asemenea, a scris și scenarii de film - „Patima” (1974), „Dumbrava Minunată” (1980), dar şi „Cucoana Chiriţa” (1986) şi „Chiriţa în Iaşi” (1987), după piesa „Coana Chiriţa” a lui Vasile Alecsandri.
Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici.
O stea pe Aleea Celebrităților din București și Cetățean de onoare la Piatra Neamț
După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ. La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.
Draga Olteanu Matei a lansat, în 2008, audiobook-ul „Golătatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul”, care cuprinde reţete culinare în versuri, culese, scrise şi povestite chiar de ea.
Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 („Ilustrate cu flori de câmp”, „Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” de către Preşedinţia României, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.
Începând cu data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.
Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute, care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, în 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român. În martie 2019, în cadrul Galei Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, desfăşurată sub semnul celebrării a 100 de ani de la Marea Unire şi 100 de ani de film românesc, s-a numărat printre artiştii care au primit Diploma Centenar la secţiunea dedicată actorilor. Draga Olteanu Matei a avut o ultimă dorință înainte să moară. „Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă, deşi ne dorim să mai fie ceva, e prea frumosă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după…. Am scris în unul din caietele mele…m-am rugat lui D-zeu dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă, sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc din cauză că iubesc viaţa foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că aţi trecut să mă vedeţi…”, spunea Draga Olteanu Matei într-un interviu la TVR.
Actrița va fi înmormântată duminică, 22 noiembrie, în Cimitirul "Eternitatea" din Piatra Neamț, alături de soțul ei. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi adus joi de la Iași și va fi depus la Cinematograful „Mon Amour” din Piatra Neamț, unde toți cei care vor dori pot veni să își ia rămas bun. Duminică va fi oficiată o slujbă religioasă la Biserica „Sf. Ioan Domnesc”, situată pe platoul de la Curtea Domnească, urmată de înmormântare. Draga Olteanu Matei a bucurat generații întregi cu aparițiile sale din filme sau de pe scena Teatrului Național București. A jucat în peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau