Drogurile au distrus viaţa a sute de ieşeni
Dimensiune font:
* procurorii DIICOT Iași au efectuat, în ultimul an, acte de urmărire penală și cercetare pentru 315 persoane, pentru trafic și consum de droguri
* 36 persoane au fost condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor
* alte cinci persoane aflate sub influenţa substanţelor stupefiante au fost depistate în trafic
* cannabisul, etnobotanicele și heroina sunt cele mai consumate droguri de către adulți
Anul trecut, trei persoane și-au pierdut viața ca urmarea a consumului de droguri, conform datelor prezentate de Institutul de Medicină Legală Iași. Cifrele arată că adulții consumă în mod frecvent cannabis, etnobotanice și heroină, iar copii ajung la spital cu intoxicații de la alcool.
Conform studiilor elaborate la nivel european, cel mai consumat drog este canabisul, prevalența consumului fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât cea a altor substanțe. Anchetele în rândul populației generale indică faptul că aproximativ 1,8 % dintre adulții cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani din Uniunea Europeană consumă canabis zilnic sau aproape zilnic, Majoritatea (61 %) au sub 35 de ani. Deși consumul de heroină și alte opioide este relativ rar, acestea continuă să fie drogurile asociate cel mai frecvent cu forme mai nocive de consum, inclusiv cu cel prin injectare.
Infracțiunile la regimul drogurilor
Procurorii DIICOT Iași au efectuat, în ultimul an, acte de urmărire penală și cercetare pentru 315 persoane pentru trafic și consum de droguri. De asemenea, un număr de 154 de persoane sunt cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Tribunalul Iaşi – Biroul de Statistică Judiciară a transmis pentru anul 2021 faptul că au fost judecate 93 de persoane, dintre care 36 persoane au fost condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul drogurilor. Cinci persoane aflate sub influenţa substanţelor stupefiante au fost depistate în trafic, acestea fiind ulteriocercetate ulterior pentru pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul juridic al circulației pe drumurile publice. În anul 2021, Serviciului Rutier Iaşi a testat pentru consum de alcool, medicamente substanţe psihoactive un număr de 10.803 conducători auto.
Zeci de persoane spitalizate
Doar în anul 2021 s-au înregistrat un număr total de 161 de cazuri de urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri, cu o ușoară creștere a numărului comparativ cu anul 2020. O parte dintre cazuri au avut nevoie și de asistență medicală de urgență. Spre exemplu, la Spitalul Clinic „Sf. Spiridon” Iaşi – Unitatea de Primire Urgenţe, în anul 2021 s-au prezentat 32 de persoane cu abuz de substanţe psihoactive - droguri de risc de mare risc. 16 persoane au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice, iar restul alte tipuri de droguri precum: MDMA - trei cazuri, codeină - două cazuri, opioide - două, policonsum - două, cinci - cazuri cu cannabis și doi consumatori de heroină.
O parte din consumatorii de droguri au ajuns la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi pentru tratament de specialitate. Anul trecut au fost raportate 78 de cazuri. Cele mai multe persoane aflate în evidența unității sunt consumatori de etnobotanice (47), cannabis (13), solvenţi volatili (5), benzodiazepine (3), amfetamine (3), heroină (2), lorozepam, tutun, MDMA și dependență de LSD.
76 copii au consumat abuziv alcool etilic
Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iaşi– Unitatea de Primire Urgenţe a transmis că în anul 2021 s-au prezentat 129 de pacienți intoxicaţi cu substanţe psihoactive. 76 copii au consumat abuziv alcool etilic. Au mai fost îregistrate și două cazuri cu consum de cannabis, un caz cu substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (etnobotanice), 36 de intoxicații cu medicamente sau antidepresive, un caz Ecstasy, 11 cazuri cu benzodiazepine, un caz cu consum de cocaină și unul de opioide.
Consumatorii beneficiază de consiliere
Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi a înregistrat în anul 2021 un număr de 144 de persoane consumatoare de droguri care au beneficiat de servicii de asistenţă integrată (SAI), pentru consum de canabis /marijuana / haşiş, noi substanțee psihoactive - NSP, MDMA, heroină, cocaină, policonsum de droguri de mare risc. „Persoanele consumatoare de droguri şi persoanele dependente consumatoare de droguri, precum şi aparţinătorii acestora, au beneficiat în anul 2021, în regim ambulatoriu, de următoarele servicii integrate de asistenţă: management de caz pentru consumul de droguri, evaluare psihologică și socială în vederea includerii într-un program integrat de asistenţă, referire către alte specialităţi pentru patologie asociată sau concomitentă consumului de droguri, servicii de consiliere psihologică şi socială în vederea reintegrării şi reabilitării psiho-sociale”, a declarat subcomisar de poliție Marius Manea, șeful CRPECA Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau