Efectele pedepselor la copii. Cicatricile ascunse ale sufletului
Dimensiune font:
* specialiștii spun că efectele disciplinei prin corecție sunt multiple și nu se manifestă doar la nivel fizic * pe lângă vânătăile care dispar, există cicatrici emoționale și psihologice care pot influența o persoană pe toată durata vieții * un copil care crește într-un mediu în care violența este normă poate ajunge să accepte agresiunea ca fiind o parte normală a relațiilor * asta poate duce la formarea unor relații toxice în viitor
Odată ce privim mai profund în lumea copiilor, descoperim că, pentru unii, copilăria nu este întotdeauna un tărâm al inocenței și bucuriei. Pentru cei care au experimentat disciplina prin corecție, adesea, aceasta lasă urme nu doar pe piele, ci și pe suflet.
Studiile arată că disciplina prin corecție poate avea efecte devastatoare asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor. Ei pot deveni anxioși, deprimați, pot dezvolta tulburări de comportament și chiar pot ajunge să repete modelul de comportament violent în relațiile lor viitoare.
Bătaia nu mai este ruptă din Rai
Mulți părinți încă mai cred cu tărie în disciplina prin corecție, în pedepse. O palmă la timpul potrivit, o privire urâtă pentru o notă proastă sau o mustrare severă pentru un comportament inadecvat sunt doar câteva dintre „instrumentele” lor de educație. „Așa am fost și eu crescută și nu mi-a făcut rău”, spune Alina, mama Anei și a lui Luca, însă ochii micuților spun altceva. Ana este o fată timorată. Ochii ei măriți de frică se ascund sub bretonul lung și deseori privește în gol, ca și cum ar căuta un refugiu unde să se poată ascunde. Nu interacționează cu ceilalți copii, evită jocurile și, deși este inteligentă, pare să se retragă în propria lume.
Luca, mai micul familiei, a început să prezinte semne de agresivitate la școală. S-a luat la harță cu mai mulți colegi și chiar a rănit un copil cu o piatră. Consilierul școlar a discutat cu părinții săi, iar copilul a fost pedepsit aspru acasă. „Copiii care sunt pedepsiți fizic tind să dezvolte comportamente agresive, probleme emoționale, scăderea stimei de sine și dificultăți în relațiile interpersonale”, a atras atenția psihologul Letiția Popa, iar cazul Anei și cel al lui Luca sunt edificatoare. Mulți părinți cred că dacă își pedepsesc copiii nu vor mai greși. „Total eronat! Îi vor învăța doar să se teamă de ei. Or, copiii ar nevoie de înțelegere, de dragoste, de apreciere”, a continuat psihologul. Pe termen lung, pedepsele pot avea urmări grave, care se vă la viața de adult. „Mă simțeam mic, neajutorat. Îmi era frică să mai vorbesc, să mai fiu eu însumi. Mi-am construit ziduri în jurul meu”, spune Ionuț, un adolescent ai cărui ochi par să fie ai unui bărbat mult mai în vârstă, unul care a trăit mult prea multe pentru vârsta sa fragedă.
Psihologii atrag atenția că este esențial ca metodele de educare a copiilor să fie reevaluate. Iubirea, încurajarea și înțelegerea pot crea un mediu în care copiii să crească sănătoși, atât fizic, cât și emoțional. Pentru a construi viitorul, trebuie să ne concentrăm pe vindecarea prezentului.
Cu empatie și compasiune, putem schimba destinele copiilor noștri și le putem oferi o viață frumoasă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau