Elevii Colegiului Naţional sprijină cunoașterea şi promovarea patrimoniul cultural ieșean
Dimensiune font:
Trei echipaje formate din câte doi elevi ai Colegiului Național din Iași participă în perioada aprilie-iunie 2022 la concursul național „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale” iniţiat de Societatea de Științe Istorice din România în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universităţii din București şi Institutul Naţional de Patrimoniu.
Echipele de gimnaziu și echipa de nivel liceal de la CNI au derulat o activităţi de cercetare alegând un obiect considerat de ei reprezentativ pentru patrimoniu cultural mobil ieșean, promovând astfel conservarea acestuia și încercând să îl readucă în atenţia întregii comunității. Dintre numeroasele temele de studiu oferite de vastul patrimoniu cultural găzduit de oraşul nostru, elevii aflaţi sub coordonarea doamnei profesor Mihaela Ţurcanaşu, s-au oprit asupra unor obiecte de patrimoniu găzduite de Palatul Culturii şi anume motorul electric cu rotor îngust, coiful corintic și broderia cu portretul lui Ioan, fiul lui Vasile Lupu.
Activităţile derulate în cadrul concursului, realizate cu sprijinul președintelui Filialei Iaşi a SSIR, prof.dr. Florin Alexandru Platon, şi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, vin să continue activitatea de cercetare şi de promovare a patrimoniului ieşean derulată de elevii CNI şi în anul anterior când au participat la prima ediţie a concursului, obținând rezultate remarcabile
Prin efortul elevilor de a cerceta patrimoniul cultural local ei au reușit să afle numeroase informații legale de contextul istoric în care au fost realizate obiectele alese, o descriere detaliată a obiectelor, starea acestora, valoarea pe care o reprezintă, influența lor în plan local și, în final, dorința elevilor de a fi aduse în atenția publicului.
Motorului electric cu rotor îngust „Schuckert”, a fost ales de elevii din ciclul gimnazial şi prezentat în cadrul orelor de istorie colegilor lor. Ei au subliniat că acest motor are o valoare extrem de mare în acest moment întrucât poate produce şi utiliza o energie „verde” reprezentând unul din motivele pentru care motorul ar trebui să fie restaurat și promovat. Al doilea echipaj, tot din ciclul gimnazial, a realiat un material ce prezintă coiful corintic descoperit în albia Siretului în 2014. Elevii au subliniat valoarea istorică a acestui obiect de patrimoniu prea puţin promovat în rândul publicului tânăr. Elevii au gândit şi un plan de promovare a acestui obiect de patrimoniu și a unor demersuri în scopul conservării obiectelor de patrimoniu. Echipa din ciclul liceal a realizat un studiu plecând de la broderia ce prezintă portretul lui Ștefăniță Ioan Lupu, fiul voievodului Vasile Lupu, prezentând și informații despre locația actuală a acestuia, Biserica „Trei Ierarhi” din Iași.
Cele trei materiale reprezintă tot atâtea încercări ale unor tineri de a aduce patrimoniul cultural mobil în atenţia comunității locale, şi de ce nu, naționale. Vedem, așadar, cum elevii Colegiului Național au acceptat provocarea lansată de concurs și s-au informat temeinic despre diferitele obiecte ale patrimoniului mobil local, încercând să atragă de partea lor cât mai mulţi membrii ai comunității pentru a cunoaște şi proteja valorile culturale ieșene, justificând astfel sintagma „Iașul, capitala culturală a României”.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau