Explozie de culori la expoziţia „Flori de toamnă 2023”
Dimensiune font:
* vizitatorii care au vin la expoziţia Grădinii Botanice din Iaşi pot admira soiuri româneşti şi internaţionale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare tăiată, care reunesc 226 varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii, cât şi 212 varietăţi denumite popular dumitriţe sau tufănele * sunt expuse și 25 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontană de pe diverse continente
Expoziţia de flori, fructe şi seminţe „Flori de toamnă 2023” , ajunsă la cea de-a celei de-a XLVII-a ediţie, a fost deschisă publicului. În secţiile exterioare şi în complexul de sere al Grădinii Botanice, aparținând Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au răsunat acorduri muzicale, momentul artistic fiind susţinut de membre Cvartetului Stradivari.
Secţiile exterioare şi serele Grădinii Botanice pot fi vizitate până pe 19 noiembrie, între orele 9.00 şi 17.00. „Ne aflăm la cea de-a 47-a ediţie a expoziţiei de Flori de toamnă. Ne bucurăm că este o zi frumoasă, o zi minunată. Sunt şi foarte mulţi vizitatori, unii din alte judeţe învecinate şi din Republica Moldova. Ne bucură această mobilizare a colectivului Grădinii Botanice. Vă invităm să o vizitaţi şi să vă minunaţi de frumuseţea acestei expoziţii puse la dispoziţie de colegii noştri”, a spus prof. univ. dr Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Cu ocazia acestei ediţii, sub genericul „Imaginarul în denumirile populare ale plantelor”, vizitatorii sunt invitaţi să descopere în standurile unde sunt expuse flori sau eşantioanele de fructe şi seminţe care provin din colecţiile ştiinţifice ale Grădinii Botanice, denumiri cunoscute sau mai puţin cunoscute de plante, care fac dovada imaginaţiei remarcabile a poporului român. „Acestea reprezintă atribute inspirate din morfologia plantelor, elemente percepute cu ajutorul celor cinci simţuri (culoare, forma, dimensiune, gust, textura), din utilizările acestora (medicinală, toxică, furajeră, aromatică, tinctorială), din valenţele culturale sau religioase (simbolistica plantelor în sacru şi profan) sau fac trimitere la locul unde ele cresc, precum şi la perioada de înflorire sau fructificare. De asemenea, urmare a relaţiei apropiate dintre om-plante-animale, pot fi descoperite şi denumiri populare ce fac referire la alte vieţuitoare, în special animale, pentru că se aseamănă morfologic, sunt consumate de acestea sau sunt legate de ritualuri şi legende comune”, a spus Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iaşi.
Sute de varietăți de crizanteme, din întreaga lume
Vizitatorii care au vin la expoziţia Grădinii Botanice din Iaşi pot admira soiuri româneşti şi internaţionale de crizanteme, din grupa genului Chrysanthemum, atât pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 226 varietăţi horticole cultivate în sere şi solarii, cât şi 212 varietăţi denumite popular dumitriţe sau tufănele (Chrysanthemum indicum).
De asemenea, sunt expuse 25 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontană de pe diverse continente.
Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultură sub formă de pom, cascadă, piramidă, evantai etc, fiind expuse tocmai pentru a evidenţia disponibilităţile pe care le prezintă această specie pentru practicile horticole clasice sau moderne.
În expoziţia din acest an sunt expuse exemplare de crizanteme care sunt dirijate în stil bonsai. „Pentru a promova şi conştientiza importanţa naturii şi pentru a exprima echilibrul delicat dintre fiinţele umane şi mediul natural, sunt expuse compoziţii de arta naturală temporară care ne îndeamnă să fim mai atenţi cu mediul înconjurător. Folosind materiale precum fragmente vegetale proaspete şi reciclabile de la specii de plante cultivate în Grădina Botanică, se poate transforma spaţiul folosit într-o formă de artă modernă prin natura sa tranzitorie sau de scurta durată, putând fi admirată doar pe moment, iar apoi existând doar în memorie”, spune Cătălin Tănase.
Colecţia de ardei iuţi decorativi, reuneşte 11 specii şi subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor şi hibrizilor de ardei.
La această ediţie a expoziţiei „Flori de toamnă” sunt expuse 148 de soiuri , dintre care 15 taxoni nou introduşi în colecţie. Într-o zonă special amenajată sunt expuse unele dintre cele mai iuţi soiuri de ardei din lume dar şi soiul considerat cel mai scump ardei iute din lume, şi care este apreciat din punct de vedere culinar datorită aromei deosebite.
În acelaşi spaţiu sunt prezentate 19 specii şi soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanţă ştiinţifică şi economică, specii toxice şi medicinale, printre noutăţi numărându-se specia Solanum acerifolium, specie perena, originara din Mexic şi America de Sud, care, asemenea multor specii ale genului, sintetizează cantităţi mari de alcaloizi toxici pentru mamifere dacă sunt ingeraţi, dar care au şi efect terapeutic.
În complexul de sere, într-un spatiu special amenajat, pot fi admirate 150 de soiuri de dovleci decorativi şi tigve, între care tărtăcuţa şarpe, dovleacul de ceară sau pepenele de iarnă, bureţi vegetali, castraveţi ţepoşi africani şi mexicani, insulina vegetală sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia, cu importanţă ornamentală, alimentară şi medicinală.
În spaţiile exterioare sunt expuse numeroase exemplare de varză decorativă şi alimentară. Reunite într-o colecţie ce include 93 de taxoni, între care şi hibrizi noi.
Vizitatorii pot admira şi zooformele topiare şi anume diferite insecte executate din materiale naturale, cu predilecţie din ramuri uscate de răchită, care evidenţiază creativitatea angajaţilor pentru realizarea de noi elemente artizanale. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau