Expoziţie încântătoare la Iaşi: plante exotice aeriene, fără rădăcini, opere de artă ale unor peisagişti și bănci din bambus
Dimensiune font:
Sera cu azalee şi camelii este atracţia principală. Expoziția a fost organizată în aşa fel încât să semene cu o grădină autentică japoneză. Nu lipsesc nici băncile din bambus pe care vizitatorii se pot așeza.
Expoziţia de plante exotice are loc în fiecare an, la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Anul acesta, reprezentanții Grădinii Botanice din Iași organizează o nouă expoziție impresionantă. Până pe 10 martie 2024, sunt expuse specii şi soiuri cunoscute şi mai puţin cunoscute de azalee şi camelii, dar şi plante originare din zone subtropicale şi tropicale ale Asiei.
„Cupa maimuțelor”
Colecţia de azalee şi camelii reuneşte cele mai reprezentative exemplare cultivate într-o grădină botanică din ţară, ele fiind remarcabile prin vârstă şi dimensiuni.
„Există și o varietate de plante carnivore, unele prezintă capcane pentru a atrage insectele de mici dimensiune. Cea mai cunoscută e cupa maimuţelor, o specie tropicală”, explică Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice Iaşi.
Totodată, un loc special este destinat pereților vegetali verticali, pe care sunt reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze.
Secțiile exterioare și serele vor putea fi vizitate în intervalul orar 9.00-17.00. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru studenți, pensionari și grupuri (minim zece persoane) este de zece lei, respectiv cinci lei pentru elevi, individual sau în grup (minim zece persoane), inclusiv pentru organizatorii, profesorii și părinții care îi însoțesc. Fotografiatul este liber.
Prima Grădină Botanică din România
Pe lista obiectivelor turistice de neratat pentru turiștii care ajung în Iași se află și Grădina Botanică. Aflată pe celebrul deal al Copoului, a fost prima grădină botanică din România, înființată în 1856. După războaiele mondiale, Grădina Botanică din Iași a fost reorganizată și extinsă, fiind una dintre cele mai mari și mai frumoase din țară.
Indiferent de anotimp, Grădina Botanică din Iași este o explozie de culori şi de gingăşie, un elogiu adus naturii şi o expresie sublimă a cercetării.
„Vizitatorii pot admira în interiorul serelor un număr de peste 2.500 de taxoni cu valoare științifică, în mii de exemplare. Complexitatea speciilor de plante este atât de diversă, anual înflorind specii diferite“, explică prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu“ din Iași.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau