Fetiță de 140 de kilograme, internată la Spitalul „Sf.Maria”
Dimensiune font:
O fetiță din județul Botoșani care la numai 12 ani cântărește 140 de kilograme a fost internată în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf,Maria” din Iași. Pacienta fost transferată de urgență la Iași. Medicii spun că este vorba de un caz grav, cu multiple disfuncționalități cauzate de obezitatea morbidă, motiv pentru care copila a fost internată în secția de Terapie Intensivă unde se află sub supraveghere.
„Pacienta este reechilibrată hemodinamic și i se fac investigații extinse pentru a stabili schema de tratament care trebuie aplicată în cazul său”, a declarat Alina Belu, managerul spitalului.
Rata obezității infantile a crescut de zece ori în ultimele patru decenii
Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane. „Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”, susțin specialiștii.
Astfel, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.
Potrivit specialiștilor, obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.
„Lipsa de informare medicală, incluzând partea de alimentație și nutriție în rândul părinților și bunicilor, face ca obiceiuri vechi de a crește copilul gras și frumos să predomine și în zilele noastre”.
Medicii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. Evaluarea și monitorizarea acestor comorbidități este parte a planului de tratament. „La nivel mondial există o epidemie de obezitate și diabet. Este îngrijorător că și la nivelul tării noastre peste 40% din populația adultă prezintă suprapondere și obezitate, însă și mai îngrijorător este faptul că regăsim aceleași cifre în populația copiilor. Prezența obezității reprezintă un risc important pentru dezvoltarea ulterioară a bolilor metabolice și cardiovasculare, iar alimentația echilibrată începută cât mai curând este garantul unei stări de sănătate cât mai bune. Lipsa de informare medicală, incluzând partea de alimentație și nutriție în rândul părinților și bunicilor, face ca obiceiuri vechi de a crește copilul gras și frumos să predomine și în zilele noastre. Este important ca, atât la nivel national, cât și la nivel local să fie întreprinse măsuri de informare atât a părinților, cât și a copiilor referitor la cum, cât și când ar trebui să se alimenteze”, susține Daniela Stegaru, medic specialist la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă, potrivit specialiștilor. Adina MARCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau