Fetiţă de trei ani, salvată miraculos de medicii ieşeni. Avea o tumoare de mari dimensiuni pe creier
Dimensiune font:
O fetiţă în vârstă de doar trei ani de zile, din Botoşani, a fost salvată miraculos de către medicii ieşeni. Aceasta avea o tumoare de mari dimensiuni pe creier, iar operaţia a fost una extrem de dificilă şi riscantă.
Conform cadrelor medicale, fetiţa a fost diagnosticată cu o tumoare de mari dimensiuni care se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale pentru respiraţie şi inimă.
Intervenţia, extrem de riscantă
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, dr Lucian Eva, a declarat că acest caz extrem de dificil a prezentat provocări semnificative deoarece copila avea şi o răceală puternică la plămâni.
,,Pacienta în vârstă de trei ani a fost transferată de la Botoşani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Ea acuza dureri de cap severe, însoţite de vărsături şi tulburări de vedere de ceva timp. La clinica noastră a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare şi afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine", a explicat dr. Lucian Eva.
Pregătirea operaţiei, un pas foarte complicat
Intervenţia chirurgicală a fost una complexă, susţin cadrele medicale, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetiţa avea şi o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de operaţie.
,,A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecţia pulmonară putea pune în pericol operaţia. După stabilizarea stării pulmonare am efectuat intervenţia chirurgicală, dar tumora era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecţia să fie dificilă şi delicată. Tumora se afla într-o zonă a creierului cu funcţii vitale, cum ar fi controlul respiraţiei şi al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenţiei. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Cu un tratament oncologic corespunzător există şanse mari de supravieţuire pentru fetiţă. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară", a explicat dr. Eva.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau