Fostul senator Ilie Niță, condamnat la 8 ani și 5 luni de închisoare, a plătit prejudiciul majorat cu 20% ca să beneficieze de “legea Mitralieră”
Dimensiune font:
Luni s-a mai derulat un termen din procesul fostului senator ALDE și PSD de Suceava , Ilie Niță. El a făcut apel la completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce a fost condamnat de completul de 3 judecători ai aceleiași instanțe supreme, la 8 ani și 5 luni de închisoare
Faptele pentru care a fost judecat și condamnat sunt instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi în declaraţii. Alături de el a mai fost judecată și soția acestuia, Niculina, care a primit o amendă penală de 6000 de lei ,dar și un administrator de firmă și un lichidator judiciar. Cei din urmă au fost achitați. Fostul senator care a ocupat și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava nu a fost mulțumit de sentință, așa cum nici procurorii DNA nu au fost mulțumiți și astfel s-a ajuns la apel și la dosarul 1662/1/2021 judecat de completul de 5 judecători ai Înaltei Curți.
Grefiera a informat auditoriul cu privire la o solicitare și mai multe înscrisuri depuse la dosar săptămâna trecută de inculpatul Niță prin avocat. Este vorba despre o cerere de continuare a cercetării penale motivată de achitarea prejudiciului și a majorării de 20%. Probabil că astăzi, dacă nu ar fi existat această solicitare, instanța ar fi rămas în pronunțare și nu ar fi existat vreun motiv vizibil de a fi schimbată decizia instanței de fond. Așa că președintele completului a dat cuvântul avocatului inculpatului în vederea susținerii cererii.
Avocatul Mihai Giurgea, cel care l-a reprezentat pe fostul senator și la fond, a confirmat că a depus dovada achitării prejudiciului reținut de procurori și a majorării de 20%, în vederea unei posibile decizii de nepedepsire a clientului său. A cerut și un nou termen pentru ca organul fiscal să emită decizia de scutire de plată a accesoriilor, adică a dobânzilor și penalităților. “Debitul principal a fost achitat, majorarea de 20% a fost achitată, în ceea ce privește accesoriile, noi considerăm că este incident cazul de amnistie fiscală. Dar formularul respectiv nu am apucat să îl depunem la ANAF pentru obținerea dovezii scutirii de accesorii”, a declarat avocatul Giurgea.
Instanța a cerut o pauză pentru deliberare și a părăsit sala. Cei cinci judecători au revenit după câteva minute și au comunicat decizia. “Instanța încuviințează continuarea cercetării judecătorești și emiterea unei solicitări către ANAF pentru a afla situația fiscală”, a fost hotărârea judecătorilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau