FOTO - Prima galerie de artă a unei universități de medicină a fost inaugurată la Iași
Dimensiune font:
Cu doar o zi înainte de Solstițiul de Vară, care anunță cea mai lungă zi din an, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași a deschis publicului Salonul de Artă „Ștefan Possa", în fapt o galerie de artă găzduită de Centrul Cultural „I.I. Mironescu", un alt proiect inovator al instituției academice. Peste 350 de lucrări, semnate de peste 120 de studenți și absolvenți ai Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu", cu care „mediciniștii" au avut o foarte bună colaborare, au fost expuse pe simezele noului salon, dedicat unui nume important nu doar al medicinei ieșene, ci și artei din Capitala Moldovei.
Profesor de Patologie internă la Facultatea de Medicină și profesor de Anatomie artistică la Școala de Belle-Arte din Iași, dr. Ștefan Possa nu era doar colecționar de artă, ca mulți dintre medici ori finanțator al unor muzee și colecții de. El a intuit că Iașul poate deveni un centru important al artelor și a declanșat o mișcare cu un puternic impact local, zonal și național. „Războiul și capriciile vieții au întunecat acest vis. Însă, prin parteneriatul cu Universitatea Națională de Arte am putut împlini, peste un secol, visul ce-a fost visat”, a spus dr Richard Constantinescu, directorul centrului. „Între medicină și artă va fi mereu o legătură păstrată prin oameni deosebiți. Acest proiect deosebit a fost posibil prin colaborarea impecabilă cu Universitatea de Arte și remarc implicarea tuturor entuziaștilor care au făcut posibilă realizarea acestui salon de artă. Lucrările expuse au o mare valoare și dau dovada harului tinerilor Universității de Arte", a punctat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași. Apreciind în mod deosebit nu doar lucrările expuse, ci și valoarea proiectului, dr. Maria Bilașevschi, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România - Filiala Iași, a pledat nu doar pentru susținerea tinerilor artiști, ci și a proiectelor lor, care pot fi mereu o garanție a creativității: „Acest salon este o continuare a unei colaborări academice, dar și o dovadă a unui curent creator pe care tinerii îl pot susține mereu. Pe simeze sunt expuse lucrări care dau nu doar dovada talentului lor, ci și a dorinței de a oferi noi idei în artă".
Expoziția „Flori – Autoportrete/ Instalație Multimedială de Arte Vizuale” a studenților, absolvenților și profesorilor Facultății de Arte Vizuale și Design - UNAGE Iași, specializarea Pictură, reunește nu doar lucrări plastice, ci și fotografii și documente ale vremii despre dr Ștefan Possa, cel care și-a dorit ca Iașul să aibă o Casă a Artelor. „S-a lucrat mult, intes pentru ca această expoziție să aibă un final așa cum merită și artiștii implicași, și universitățile partenere, dar și cei care, în urmă cu mai bine de 100 de ani, ne-au lăsat această dorință neîmplinită. Mă bucur că am reușit, împreună cu tinerii artiști, să ducem la capăt acest demers-provocare, o provocare căreia cu toții i-au făcut față cu succes. Între medicină și artă este mereu o legătură și noi ne dorim să vorbim despre ea cu mijloacele noastre", a punctat conf. dr. Cristian Ungureanu, prorectorul UNAGE și coordonatorul expozanților, cunoscut pentru sprijnul oferit mereu tinerilor printr-o multitudine de proiecte inclusiv europene. „Cei care iubesc arta se vor simți mereu ca acasă în toate demersurile noastre. Ne-am bucurat enorm de parteneriatul cu Universitatea de Medicină, mai ales că avem nevoie unii de alții - mai exact, de sănătate și de frumos", a zâmbit prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul UNAGE.
Cât despre tinerii artiști, entuziasmul a fost numitorul comun al unei seri în care talentul lor a fost răsplătit nu doar prin aprecierile publicului, ci și ale celor care au decis ca lucrările lor să fie incluse într-un album al expoziției, prin intermediul căruia pot fi și achiziționate. „Am muncit mult, eu am realizat 12 lucrări, dar mi-a plăcut enorm. În fapt, asta este misiunea mea, de a sluji arta și pe cei care o iubesc. Am ales să pictez flori a căror cromatică m-a atras și despre care am simțit că va atrage și publicul. Arta este despre bucurie, culoare și frumos", am aflat de la Vilen Maftei, unul dintre expozanți și unul dintre tinerii care s-au implicat enorm în realizarea acestui proiect. Expoziția de la prima galerie de a artă a unei universități de medicină deschisă în Europa va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii și nu doar în ziua cea mai lungă a anului.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau