Fructele și legumele pot deveni fatale pentru unele persoane
Dimensiune font:
* „În cazul acestora, consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață. Este vorba despre hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism. Din această cauză, el se acumulează în sânge și poate duce la tulburări de ritm sau la oprirea inimii”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” din Iași
În timpul sezonului cald, foarte multe persoane obișnuiesc să consume fructe și legume proaspete, iar aceste lucru este extrem de benefic pentru organism, susțin medicii ieșeni. Cu toate acestea, conform cadrelor medicale, există anumite categorii de persoane care trebuie să fie foarte atente la aceste alimente.
Este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași, un important centrul de transplant renal din România, a vorbit despre această problemă. „În această perioadă a anului alegem să consumăm foarte multe fructe și legume proaspete, în cantitate mare. Cu toate acestea, chiar dacă este un lucru benefic pentru organism, există și o categorie de persoane pentru care consumul de fructe și legume în exces nu este recomandat. Este vorba despre pacienții care suferă de boală cronică sau avansată de rinichi sau despre cei care urmează ședințe de dializă. În cazul acestora, consumul mare de fructe și legume proaspete poate cauza complicații amenințătoare de viață. Este vorba despre hiperpotasemie. Acești pacienți nu pot elimina potasiul din organism. Din această cauză, el se acumulează în sânge și poate duce la tulburări de ritm sau la oprirea inimii”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic ,,Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Pacienții, îndemnați să apeleze la sfatul medicilor
Pacienții care se confruntă cu astfel de probleme de sănătate sunt îndemnați să apeleze la sfatul medicului curant, care le poate spune cu exactitate ce cantități de fructe și legume au voie să consume. „Un regim bine stabilit poate fi o soluție importantă. Cantitățile trebuie să fie reduse. Astfel, orientativ vorbind, un pacient poate consuma cam câte fructe și legume poate ține în două palme, fiind vorba despre maximum 200 de grame. Cu toate acestea, doar medicul curant poate stabili, împreună cu pacientul, un regim personalizat. În cazul celor care urmează ședințe de dializă, ei pot consuma fructe și legume proaspete chiar în timpul acestora. În momentul în care fac ședințele de dializă, potasiul este eliminat din organism cu ajutorul aparatelor”, a adăugat medicul ieșean. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau