Gală Extraordinară la Opera Iași: Elena Moșuc – 30 de ani de carieră
Dimensiune font:
După succesul uriaș avut cu spectacolele „Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, care s-au bucurat de participarea renumitului tenor Ștefan Pop, Opera Națională Română din Iași propune publicului un nou eveniment de mare impact. Miercuri, 6 aprilie, teatrul liric ieșean va găzdui o gală extraordinară, „Elena Moșuc – 30 de ani de carieră”.
Elena Moșuc va reveni astfel pe scena de unde a pornit în gloriosul ei drum artistic, care are ca repere teatre celebre ale lumii precum Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera House din New York, Royal Opera House din Londra, Opera Bastille din Paris, Wiener Staatsoper, Teatro Regio din Parma sau Opera Zurich.
Cetățean de onoare al Iașului, celebra soprană a primit numeroase distincții și premii renumite, între care și prestigiosul Oscar della lirica 2019. Solista de talie internațională a triumfat sub bagheta unor dirijori și regizori de marcă precum Sir Colin Davis, Nello Santi ori Franco Zeffirelli.
Miercuri, spectatorii vor avea privilegiul de a asculta un recital de arii susținut de Elena Moșuc, precum și câteva duete interpretate de starul mondial împreună cu tenorul Florin Guzgă, coordonatorul artistic al Operei ieșene.
„Suntem extrem de onorați să putem găzdui un eveniment de asemenea anvergură, o gală dedicată Elenei Moșuc. Dumneaei este un adevărat simbol pentru artiștii Operei ieșene, instituția de unde a plecat pentru a cuceri toate scenele lirice de prim rang ale lumii și a intra în istoria operei mondiale. Sunt convins că gala de miercuri va intra în memoria afectivă a Iașului cultural”, a declarat managerul Operei Naționale Române din Iași, Andrei Fermeșanu. Elena Moșuc va rămâne în Iași și după spectacol, pentru a susține un masterclass.
Diva assoluta
Născuta la Iași, Elena Moșuc a studiat la Universitatea de Muzică „George Enescu”. A câștigat mai multe concursuri internaționale, cel mai important fiind ARD Wettbewerb, concursul televiziunilor germane în 1990, care i-a deschis drumul unei cariere internaționale, și i s-au decernat multe distincții și premii prestigioase. În 2005, Președinția României i-a acordat titlul de Ofițer al Artelor, înaltă recunoaștere a meritelor ei excepționale. În 2009 a obținut titlul de Doctor în muzică Summa cum laude la Universitatea de Muzică din București și a fost desemnată Femeia Anului 2009. În 2010, a primit titlul de Cetățean de onoare al Iașului, iar în 2015 i se acordă Marele Premiu al Operelor Naționale din România. În 2019, a reușit extraordinara performanță de a câștiga „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie. Astfel, Elena Moșuc a devenit cea mai valoroasă soprană a lumii.
Elena Moșuc a început cariera internațională la Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul în diverse roluri, majoritatea interpretate în toată lumea, precum Regina Nopții (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Maria Stuarda, Norma. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaționale (la Teatrul Scala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, Opéra Comique, Palais Garnier și Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Veneția, Palermo, München, Berlin, Hamburg, Bucuresti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) și în festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna în Finlanda, Torre del Lago – Italia), cât și în SUA (la Metropolitan Opera New York și Dallas), în Japonia, China, Taiwan și Coreea.
A lucrat cu mari dirijori, precum Sir Colin Davis, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Nello Santi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, Valéry Gergiev etc și cu regizori de marcă (Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, Graham Vick, Martin Kusej etc.).
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau