Greva generală ia amploare. Lacăte pe școli. Educația stă cu mâna întinsă în fața Guvernului
Dimensiune font:
* elevii de la şcolile şi liceele din Iaşi au avut o nouă zi liberă * aproape toate unităţile ieșene de învățământ preuniversitar s-au alăturat grevei, în total aproximativ 8.000 de angajaţi * există posibilitatea ca nici în zilele următoare copiii să nu meargă la şcoală * sindicaliştii din învățământul preuniversitar se pregătesc şi de un protest în faţa Prefecturii din Iași
Procesul instructiv-educativ era paralizat în aproape toate unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ la primele ore ale dimineţii de ieri. „Avem aproape toate unităţile de învăţământ în grevă generală. Doar o singura unitate nu este în grevă, Şcoala Heleşteni. În rest, toate unităţile de învăţământ sunt în grevă generală, în proporţie de 90-100%”, a spus Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicaliştilor din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi.
Deocamdată nu se ştie cât timp va dura această grevă generală sau dacă protestul angajaţilor din învățământul preuniversitar va afecta încheierea mediilor sau Examenele Naţionale.
Liderul USLIP Iaşi spune că „mingea este la Guvern”. „În acest moment este foarte greu de spus cum vor decurge lucrurile. Mingea este la Guvern. Ei pot foarte uşor să deblocheze starea actuală. Aş spune că este prematur să ne pronunţăm despre eventuale perturbări grave ale Examenelor Naţionale. Dar dacă lucrurile vor continua în acest mod, probabil că se va putea pune problema unor perturbări. Ar putea fi schimbate datele de examen, dar momentan aceste posibilități sunt destul de mici”, a spus liderul USLIP Iaşi.
„Lucrurile au ajuns într-un punct din care nu mai putem da înapoi. Vom rămâne în grevă atât cât va fi nevoie. Sunt aici alături de colegii mei. Din fericire, mă bucur de susținerea părinților și elevilor din clasa mea şi chiar a copiilor care s-au arătat dispuși să iasă în strada pentru profesorii lor, mai ales elevii de clasa a XII-a pe care îi pregătesc pentru Bacalaureat la Biologie”, a spus Ionela Săbăşanu, profesor de biologie Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iaşi.
Revendicările angajaților din învățământul preuniversitar sunt de natură salarială. Sindicaliştii cer ca remunerațiile din preuniversitar să înceapă de la salariul mediu brut pe ţară pentru profesorii debutanţi. Sindicaliştii au revendicări şi pentru personalul auxiliar şi nedidactic. „Sunt profesor şi părinte de elev de clasa a XII-a, care sper că va susține bacalaureatul în sesiunea de vară, indiferent când va fi această dată. Bineînțeles că sunt şi eu în grevă. Lucrurile au ajuns într-un punct din care nu mai putem da înapoi. Vom rămâne în grevă atât cât va fi nevoie. Sunt aici alături de colegii mei. Din fericire, mă bucur de susținerea părinților și elevilor din clasa mea şi chiar a copiilor care s-au arătat dispuși să iasă în strada pentru profesorii lor, mai ales elevii de clasa a XII-a pe care îi pregătesc pentru Bacalaureat la Biologie”, a spus Ionela Săbăşanu, profesor de biologie Liceul „Dimitrie Cantemir” din Iaşi.
La acest liceu singurii care nu au fost în grevă au fost directorii. „Activitatea în Liceul Dimitrie Cantemir din Iaşi se desfășoară în aceeași parametri la nivelul conducerii, directorul şi directorul adjunct nu sunt în grevă şi asigură funcționarea școlii în parametrii firești pe perioada grevei. Toate cadrele didactice se află în grevă, toate cadrele didactice auxiliare se afla in grevă, iar categoria de nedidactic e la serviciu. Elevii nu au venit astăzi la şcoală dar şcoala este deschisă pentru situaţiile în care un copil are nevoie de supraveghere. Acest lucru îl vom face noi, directorii”, a spus Anca Dumitriu, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Iaşi.
În perioada grevei generale, profesorii nu au obligația de a susţine activităţile didactice sau nedidactice sau să supravegheze elevii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau