Guvernul României, chemat să rezolve problema gunoielor din Pădurea Ciric!
Dimensiune font:
Un parlamentar ieşean a preluat o sesizare a activiştilot de mediu, care spun că, de ceva timp, în Pădurea Ciric sunt depozitate gunoaie şi resturi provenite din construcţii * ministerul este cu atât mai mare cu cât în zonă nu se construieşte nimic!
Deputatul PSD Marius Ostaficiuc a solicitat Ministrului Mediului lămuriri cu privire la resturile de construcții și deșeuri în Pădurea Ciric. Interpelarea a fost formulată luna trecută, însă abia zilele trecute a sosit răspunsul din partea ministerului. „Vă supun atenției dumneavoastră o speță semnalată de opinia publică în Pădurea Ciric, din municipiul Iași. Recent, pe aleile din pădure au apărut resturi de construcții și deșeuri provenite de la unele demolări, resturi care au fost depozitate în pădurea de la marginea orașului. Activiștii de mediu au semnalat faptul că pe o potecă ce unește drumul DJ 282G cu un local din zonă a apărut moloz aruncat pe toată poteca respectivă, materiale fiind rezultate de pe urma demolării unui imobil. La mijloc nu este vorba de vreo reabilitare a drumului, nefiind amplasate vreun panou care să arate acest lucru. În aceste condiții, vă rog să indicați dacă a fost făcută vreo sesizare în aceste condiții, dacă au fost efectuate controale în zonă și cine se face responsabil de aruncarea acelor deșeuri și dacă a fost dată vreo amendă în acest sens”, a transmis deputatul social-democrat.
Se fac cercetări. Oare cât vor dura?
În replică, responsabilii ministerului spun că la registratura Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean lași au fost înregistrare două sesizări, care au fost redirecționate către Primăria municipiului lași și Direcția Silvică - Ocolul Silvic Iași. „Ca urmare a verificărilor efectuate în teren de reprezentanții Ocolului Silvic Iași s-a constatat amplasarea în fondul forestier național, proprietate a municipiului lași, a unui drum pavat cu materiale rezultate în urma dezafectării/demolării de clădiri, încălcându-se astfel prevederile art. 36, art. 37 și art. 39 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, cu modificările și completările ulterioare. Direcția Silvică Iași, prin adresa nr. 4805/22.05.2023, a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași efectuarea de cercetări pentru depistarea și sancționarea făptuitorului, precum și pentru readucerea la starea inițială a suprafeței de teren ocupate ilegal”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Mircea Fechet.
Dezvoltare ilegală
Totul a plecat de la o postare a activiştilor de mediu. Aceştia susţin că, la Ciric, „dezvoltarea vine ilegal, se pare, pentru interese și contra oamenilor și naturii”. „Pe poteca ce uneşte drumul 282G cu Sunrise Ciric am observat moloz aruncat pe toată distanţa potecii din padure. Materiale rezultate din dezafectarea unei clădiri, inclusiv cu ţevi de metal, plastic, cârpe, hârtii au fost aruncate sistematic acolo. Drumul nu mai este deloc practicabil cu niciun mijloc de transport, nu există niciun panou care să anunţe vreo lucrare făcută de Primărie la drum, acesta nu este marcat ca fiind în lucru”, au spus activiştii de mediu. Aceştia au mai precizat că toate sesizările lor au rămas fără răspuns. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau