Iașul a rămas fără bani pentru cofinanţarea proiectelor europene!
Dimensiune font:
După 7,5 milioane lei împrumutaţi în mai, municipalitatea ieşeană intenţionează să ceară alţi 6,245 milioane lei statului român * acest nou împrumut ar urma să fie utilizat pentru asigurarea confinanţării în cazul a şase contracte derulate cu fonduri nerambursabile
Proiectele de infrastructură sau de altă natură rămân o prioritate pentru municipalitatea ieșeană, care se concentrează asupra adoptării strategiilor adecvate pe termen scurt, mediu şi lung pentru realizarea investiţiilor cu impact pozitiv asupra comunităţii locale. Marea problemă, însă, o constituie bugetul local. Acesta dispune de fonduri limitate pentru realizarea investiţiilor, fie ele finanţate integral din surse proprii sau beneficiare de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, pentru care este necesară asigurarea cofinanţării şi a cheltuielilor neeligibile asociate acestora. Salvarea vine, totuşi, de la statul român. Prin Legea 229/2023 pentru aprobarea OUG nr. 24/2023, sunt asigurate măsuri fiscal-bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului. În trecut, plafonul maxim al împrumturilor era de 7.500.000 lei pentru o unitate administrativ-teritorială reşedinţă de judeţ, însă în prezent a fost majorat la 15 milioane de lei. Totuşi, există o sumă maximă de un miliard de lei cu care, statul este dispus să ajute municipiile, fiind stabilit şi un termen limită pentru depunerea cererilor: 1 august 2023. Altfel spus, fiind vorba de „primul venit, primul servit”, municipalitatea ieşeană intenţionează să figureze printre primele UAT-uri beneficiare ale acestor împrumuturi, solicitând suma de 6,245 milioane lei, bani care ar urma să fie returnaţi după cinci ani, în tranşe trimestriale egale.
Banii ar urma să fie utilizaţi pentru asigurarea confinanţării în cazul a şase contracte derulate cu fonduri nerambursabile. Astfel, sunt necesari 342.890 lei pentru confinaţarea sistemului alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii automate de închiriere a bicicletelor, celebrul Iaşi Velocity. Alţi 495.390 lei reprezintă cofinaţarea şi cheltuielile neeligibile ale proiectului Reabilitare şi modernizare zona de agrement C.A. Rosetti, iar 47.000 de lei pentru modernizarea campusului şcolar al Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi. Însă „grosul” banilor vor merge spre realizarea centrului multifuncţional din zona Cicoarei (1,344 milioane lei), spre reabilitarea şi modernizarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 13 (2,324 milioane lei) şi spre reabilitarea reţelelor termice şi a sistemului de termoficare (1,7 milioane lei).
Alţi 7,5 milioane lei împrumutaţi anterior...
Municipiul Iaşi solicită cei 6,245 milioane de lei în condiţiile în care, anterior, a mai împrumutat 7,5 milioane lei de la statul român, apropiindu-se de acel prag maxim de 15 milioane de lei. Împrumutul anterior a fost validat de consilierii locali în luna mai şi a fost necesar pentru asigurarea cofinanțării proiectelor referitorare la reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași pe ruta Iași – Dancu şi de achiziția de mijloace de transport public (autobuze electrice de 12 metri, respectiv de 10 metri), pentru reabilitarea şi extinderea prin supraetajare a Ambulatoriului Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon" Iași şi pentru reabilitarea infrastructurii în zona transfrontalieră Ungheni - Iași.
... şi încă 30 milioane de euro datoraţi BERD-ului
Nu în ultimul rând, în octombrie 2021, Consiliul Local a votat aprobarea unui contract de credit în valoare de 20.449.897,75 euro (100.000.000 lei) de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu care îşi propusese modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea cinematografului Dacia, precum și reabilitarea termică a 14 grădinițe, școli și licee din oraş. Ca urmare, însă, a contextului economic nefavorabil din ultimul an şi a majorării semnificative a preţurilor de pe piaţa construcţiilor, s-a impus actualizarea valorii proiectelor finanţate prin acest împrumut, fapt ce necesită o suplimentare de fonduri pentru realizarea acestora, fonduri care nu pot fi susţinute de bugetul local. „Luând în considerare valoarea împrumutului BERD, majorarea acestor proiecte precum şi a valorii maxime de 150 milioane lei ce poate fi autorizată pentru un UAT, s-a propus Consiliului Local majorarea împrumutului BERD până la 30 milioane de euro, bani ce urmează a fi rambursaţi în 24 de rate semestriale egale”, se arată într-un proiect de hotărâre avizat de aleşii locali. Lucian STATE
* * *
3,58%
Este gradul de îndatorare al municipiului Iaşi la data de 31 martie 2023
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau