* studiile efectuate recent demonstrează că Iaşul - Moldova, în special, are cea mai mare rată de infecţii virale din România * mai mult, numărul de pacienţi internaţi în spitalele ieşene cu diagnosticul de ciroză hepatică este cel mai mare din țară * aproximativ 11 milioane de euro au fost destinați tratării acestor hepatite
Sute de persoane au venit ieri pe esplanada Universităţii de Medicină pentru a se testa gratuit împotriva hepatitei de tip B şi C. Acţiunea a fost organizată cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitei, în cadrul unui amplu program regional. Până la ora 16 au fost 307 persoane testate. Şapte dintre ele au fost confirmate pozitiv la hepatita de tip B, iar alte trei la hepatita C.
În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de hepatită, iar specialiștii susțin că tratarea persoanelor infectate este costisitoare şi de lungă durată. Odată cu trecerea timpului, căile de transmitere a infecţiilor virale au evoluat, motiv pentru care medicii au făcut noi studii, cu scopul prevenirii şi combaterii hepatitei. „Hepatita A este boala mâinilor murdare. Noi ne referim mai ales la hepatitele virale B şi C, unde modalitatea de transmitere este, în primul rând, prin produse de sânge sau prin instrumentar contaminat sau contact intim cu o persoană infectată. O altă cale de transmitere - cea prin droguri intravenoase-, care a fost importantă în România înainte de 1990, este în creștere. În general, infecţia din spitale a scăzut. Ne putem lăuda că sistemul sanitar românesc merge spre bine. Nu mai avem atât de multă infecţie din contactul cu spitalele cum obişnuiam să avem”, a mai spus prof.univ.Anca Trifan, şef Institutul de Hepatologie şi Gastroenterologie din cadrul Spitalului „Sf.Spiridon” din Iaşi.
Depistarea timpurie a infecţiei virale este un prim pas pentru prevenirea afectării ficatului. Testarea este rapidă şi se face printr-o simplă analiză de sânge prin care se pot determina antigenele sau anticorpii specifici.
„Studiile care au fost efectuate au arătat constanţa că Iaşul - Moldova, în special, are cea mai mare rată de infecţii virale din România. Mai mult, numărul de pacienţi internaţi în spitalele ieşene cu diagnosticul de ciroză hepatică este cel mai mare din România. Trebuie să facem ceva şi suntem capabili. Aceasta este vestea extraordinară. După cum aţi observat, ieşim din spital, ieşim din cabinete şi venim în mijlocul societăţii pe care vrem să o ajutăm”, a declarat prof.univ.Anca Trifan, managerul proiectului LIVE(RO) 2.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a obținut, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, o finanțare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord-Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST. „Proiectul LIVE(RO) 2 este foarte important pentru universitate. Este continuarea proiectului LIVE(RO) unde am fost parteneri cu Instutul Fundeni din Bucureşti, iar acum suntem noi cei care conducem acest proiect îndrăzneţ pentru că are o valoare foarte mare dar nu atât valoarea materială este importantă cât valoarea intrinsecă şi el va realiza o depistare a cazurilor de virus hepatitic B,C şi D pentru toată Regiunea de Nord-Est a României, toate judeţele din Moldova şi partea de Sud. Este un proiect important şi greu de dus la sfârşit, însă noi având şi expertiza necesară prin Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie, prin doamna profesor Trifan care este un specialist pasionat al acestor tipuri de afecţiuni vom realiza ceea ce ne-am propus”, a declarat prof.univ.dr.Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.
Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, iar grupul ţintă este de 130.000 de persoane. Proiectul se va desfăşura pe parcursul a doi ani și va fi continuat şi în reţeaua primară de medicină, la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Corina ISTRATI, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau