Iașul va avea 877 milioane lei pentru funcționare și 601 milioane lei pentru dezvoltare
Dimensiune font:
În acest an, municipalitatea ieşeană pune accent pe două elemente: funcţionarea oraşului şi continuarea proiectelor începute, pentru care au fost semnate contracte * în condiţiile în care preluarea gestionării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică are un impact covârşitor asupra bugetului oraşului, secţiunea de dezvoltare va beneficia de mai puţin bani comparativ cu anii anteriori * după dezbaterile cu cetăţenii, în jurul datei de 1 februarie, va fi conturată o primă formă complexă a proiectului de buget
Mai devreme comparativ cu alți ani, Primăria Iași a elaborat proiectul de buget pe anul în curs - e adevărat, într-o formă simplificată - pe care-l va supune în perioada următoare dezbaterii publice astfel încât, luna viitoare, acesta să poată fi votat de consilierii locali. În linii mari, bugetul 2022 se aproprie ca sumă de cel din anul anterior (1,9 miliarde lei), numai că, spre deosebire de alţi ani, sumele alocate pe cele două secţiuni – „Dezvoltare” şi „Funcţionare” – nu mai sunt apropiate. Anul acesta, municipalitatea ieşeană a estimat cheltuieli pentru secțiunea de funcționare în sumă de 877 milioane lei şi 601 milioane lei pentru dezvoltare. La capitolul fonduri europene, municipalitatea a estimat venituri de peste 370 milioane lei. Primarul Mihai Chirica a explicat că preluarea serviciului de termoficare de către municipalitatea a determinat, printre altele, alocarea unor sume mai mari de bani pentru funcţionarea oraşului, dar cu toate acestea, nicio investiţie nu va fi uitată. „Proiectele începute, proiectele pentru care s-au semnat contracte - străzi, săli de sport, terenuri, locuri de joacă - toate proiectele europene pentru care avem cofinanţare, cele care vor fi implementat cu împrumuturile BERD, sunt obligatorii şi vor fi finanţare”, spune edilul-şef. Acesta mai spune că în jurul datei de 1 februarie va fi conturată o primă formă complexă a proiectului de buget, aceasta urmând a fi transmisă consilierilor locali, care vor putea să facă propuneri şi amendamente. În maxim 10 zile, adică în jurul datei de 11 februarie, se va putea intra cu dezbaterea şi adoptarea bugetului în plenul Consiliului Local.
Proiectele de infrastructură vizează continuarea celor vechi (linia de tramvai Iaşi – Dancu, cea de pe Calea Chişinăului), dar şi unele noi, cum ar fi demararea documentaţiilor şi studiilor pentru extinderea infrastructurii de tramvai în zona Tomeşti, zona Dancu şi zona ERA. Alte două proiecte vizează modernizarea Depoului Dacia, dar şi inițierea proiectării Depoului de la Fortus. 2022 va fi anul care va marca introducerea pe trasee a primelor autobuze electrice – sunt aşteptate să ajungă la Iaşi 44 de autobuze – în paralel cu înnoirea parcului de tramvaie. Nu a fost uitat nici transportul alternativ, dorindu-se implementarea proiectului Iaşi Velo-City (circa 1000 de biciclete) şi realizarea staţiile de îmbarcare aferente. Îmbunătățirea şi finalizarea strategiei Proiectul de Mobilitate Durabilă şi strategiei parcărilor, finalizarea parcării supraterane din Muşatini, realizarea pasajele din zonele Bucium, Anastasie Panu, Agronomie, Podu Roş (cu varianta unui studiu din suprateran în subteran), Cronicar Mustea şi finalizarea documentaţiilor pentru amenajarea unor park & ride în zonele CUG şi Valea Lupului sunt alte investiţii curpise la acest capitol. Evident, nu vor lipsi lucrările vizând refacerea unui număr important de străzi.
Cinematografe restaurate
În domeniul cultură şi obiective culturale, se doreşte continuarea documentaţiilor pentru reabilitarea şi modernizarea cinematografelor din oraş. Este vorba de fostul cinematograf Republica, Trianon în prezent, un posibil sediu al Operei, şi de Victoria, Dacia şi Tineretului. Ieşenii pot avea anul acesta un Muzeul al Copiilor în casa Buicliu din Păcurari, dar şi esplanade noi în Piaţa Unirii şi Piaţa Palatului Culturii (vor demarate concursuri de soluţii). Nu au fost uitate nici lăcaşuriule de cult, existând deja parteneriate cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în vederea reabilitării Mănăstirii Galata, Complexului Sf. Spiridon şi Mănăstirii Cetăţuia. „Vrem să alocăm fonduri necesare pentru investiţii în cimitirul Sf. Treime şi achiziţionarea unui teren pentru un cimitir nou”, a mai spus primarul.
Săli de sport şi spaţii verzi
Educaţia este un alt capitol prioritar pentru municipalitatea ieşeană. Şi în acest an vor continua finanţării pentru terenurile de sport (21), sălile de sport (4), locuri de joacă pentru copii, grădiniţe (4), creşe (2) şi documentaţiile pentru primele bazine de înot în cadrul grădiniţelor. La buget este prinsă finanţarea concursurilor, în parteneriat cu IŞJ, dar şi a proiectelor realizate în parteneriat cu Academia Română filiala Iaşi şi universităţile ieşene.
Tot anul acesta, suprafaţa spaţiilor verzi va creşte odată cu modernizarea şi extinderea celor din cartiere sau reabilitarea celor degradate (4 proiecte). De asemenea, se face eforturi pentru o finanţare europeană pentru modernizarea Plajei Nicolina. Nu în ultimul rând, 2022 ar putea aduce modernizarea Grădinii Copou şi demararea lucrărilor pentru Parcul Teatrului Naţional. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau