Iaşul nu va avea un sediu nou pentru Operă mai devreme de anul 2027!
Dimensiune font:
Găsirea unui sediu nou pentru Opera din Iaşi s-a dovedit a fi o pălărie mult prea mare pentru administraţia locală. Altfel, nu se explică de ce discuţiile valabile pentru martie 2021 sunt readuse în actualitate fără să fi intervenit nicio noutate în această speţă. „Ministrul Culturii ne solicită să continuăm demersurile pentru construcția sediului Operei din Iași și să prezentăm un proiect pe care să îl poată prezenta Guvernului României. Totodată, ni se solicită să identificăm și să punem la dispoziție un teren de circa 10.000 de metri pătrați pe care să fie construit viitorul sediu al Operei. Am dispus deja Direcției de Urbanism și Serviciului GIS - Cadastru să identifice toate terenurile libere ale municipalității care să se preteze pentru un astfel de sediu. În prezent avem două variante în lucru, însă nu eliminăm și alte posibilități. Este vorba despre terenul din parcul dintre străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi, zonă în care sunt și alți proprietari, respectiv terenul din spatele străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special Vasile Pavelcu, pe care am mai încercat să îl obținem printr-un schimb cu alte parcele ale municipalității. Indiferent de varianta aleasă, vor fi nevoie de negocieri atât cu alți proprietari, cât și în Consiliul Local”, spunea primarul, anul trecut. Între timp, a apărut doar varianta ca viitoarea Operă din Iaşi să funcţiuoenze în fostul Cinematograf Republica, actualul Trianon. „Vom încerca să creionăm un proiect integrat, în care să fie incluse și zonele din jurul cinematografului. Vom vedea și amplasamentul de vizavi de Hotel Europa. Acolo sunt 16 proprietari și mai sunt unele neajunsuri de natură juridică și de natură arheologică, ținând cont de existența vestigiilor”, a spus Chirica, zilele trecute.
Termene uriaşe
În mod normal, ţinând cont de solicitarea Ministerului Culturii, zona centrală, cea a cinematografului, nu respectă dimensiunile invocate. Prin urmare, singura soluţii ar constitui-o găsirea unui alt amplasament. De altfel, edilul-şef a menţionat faptul că în bugetul local pe anul 2022 sunt prevăzute sume de bani care să fie folosite pentru cumpărarea unor terenuri necesare edificării unui astfel de sediu. Oricum, acest lucru nu va rezolva imediat problema, mai ales că termenele enunţate de autorităţi sunt de-a dreptul uriaşe. „S-a convenit cu reprezentanţii Ministerului Culturii să avem o întrevedere în prima decadă a lunii febriarie și să facem o vizită la Cinematograful Trianon. Timpii de propunere ai unui amplasament nu sunt în regim de urgenţă, am avea la dispoziţie doi ani pentru acest lucru. Va fi şi un concurs de soluţii pentru proiectarea viitorului sediu”, a mai spus primarul. Deci doi ani pentru găsirea amplasamentului, încă un an pentru proiectare şi încă 2-3 ani pentru realizarea lucrărilor (dacă procedurile vor decurge fără obstrucţii), duc la un termen deloc îmbucurăror pentru ceea ce aşteaptă ieşenii.
În ceea ce priveşte sursa de finanţare, în bugetul de stat elaborat de Guvern anul trecut au fost prevăzute fonduri în vederea construirii unui nou sediu, Opera Naţională Română din Iaşi figurând pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii șase ani. Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 milioane euro, dintre care 216 milioane de euro sunt asigurați printr-un credit accesat de statul român la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituția care a avizat deja împrumutul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau