Ieşean dat în urmărire generală pentru că nu şi-a plătit o amendă!
Dimensiune font:
* pentru că nu a plătit o amendă, un tânăr din Iaşi va fi încarcerat, cu toate că n-a fost vorba de rea-credinţă, aşa cum spune legea * fiind plecat din ţară, acesta nu şi-a putut da acordul pentru a efectua muncă în folosul comunităţii
Ştefan are 24 de ani, a absolvit liceul, dar n-a reuşit, ori, mai bine zis, n-a dorit să-şi găsească vreun rost în viaţă. Nu s-a angajat nicăieri, ci a trăit din mici învârteli sau lucrând cu ziua pe la gospodarii din comuna sa natală, Schitu-Duca. Iarna de acum doi ani a fost un calvar pentru el. Nimic nu i-a mers, nicio ciubucăreală, nimeni n-a apelat la forţa lui de muncă. Nemâncat cu zilele, fără lemne de pus pe foc, Ştefan s-a apucat de furat. Într-o singură lună, patru fapte de felul ăsta.
Neîndemnânatic şi fără specializare în domeniul hoţiilor, Ştefan a fost prins rapid. A stat câteva zile în arestul preventiv, apoi a ajuns în faţa instanţei. Care a fost destul de blândă şi de înţelegătoare cu el. Astfel, prin sentinţa dată pe 15 mai 2018, Ştefan a fost condamnat doar la plata unei amenzi penale de 2.600 lei, el scăpând de puşcărie.
Atunci, înainte de a ieşi din sală, judecătorii l-au avertizat în scris şi l-au pus să semneze că a citit şi a înţeles totul. În hârtia respectivă se preciza că, „în cazul în care, cu rea-credinţă, nu va executa pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, şi nu va efectua muncă în folosul comunităţii, numărul zilelor neexecutate se va înlocui cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”.
N-are bunuri, nici venituri
Zilele, lunile şi anii au trecut rapid, iar Ştefan n-a plătit niciun sfanţ, aşa că, în februarie 2020 i s-a deschis proces prin care să-i fie transformată amenda penală în pedeapsă cu închisoare. Una cu suspendare, în caz că efectuează o muncă neremunerată în folosul comunităţii.
Nici de data asta, judecătorii n-au fost aspri cu el. Dimpotrivă, au dovedit destulă clemenţă, iar cercetarea lor a fost una completă şi onestă. S-au formulat adrese către Primăria Schitu-Duca, Direcţia de finanţe publice, AJFP, ITM în scopul desluşirii situaţiei financiare a împricinatului. Din răspunsurile primite, instanţa a constatat că Ştefan nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile, nu figurează în evidenţele celor de la fisc cu venituri şi nu figurează înregistrat cu vreun contract de muncă. Ca atare, în cazul său nu poate fi vorba de rea-credinţă, el neavând veniturile necesare care să-i permită plata amenzii penale în cuantum de 2.600 lei.
Culmea ghinionului pentru Ştefan: el nu s-a prezentat în sala de judecată, fiind plecat de câteva luni la muncă în Anglia. Aşa că nu şi-a putut da consimţământul de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii. Instanţa nu poate dispune înlocuirea amenzii penale cu obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar singura posibilitate permisă de lege e transformarea celor 2.600 lei în zile de închisoare. Lucru pe care judecătorii ieşeni l-au stabilit în şedinţa de alaltăieri.
Drept consecinţă, Ştefan urmează a fi dat în urmărire generală, capturat în Anglia şi extrădat în România. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau