Ieşeni ucişi de bacteriile din spitale!

1infectii

Dimensiune font:

| 19-10-2023 07:59

Deşi constituie un indicator al performanţei, calităţii şi siguranţei actului medical dintr-o unitate spitalicească, infecţiile nosocomiale încă reprezintă o sursă importantă de morbiditate, suferinţă şi costuri ridicate pentru sistemul de sănătate şi pentru pacient. Din păcate, spitalele ieşene nu au rezolvat câtuşi de puţin această problemă, iar semnalele cetăţenilor referitoare la infecţiile nosocomiale sunt mai numeroase şi mai puternice comparativ cu alţi ani

Nu mai departe decât ziua de ieri, reţelele de socializare au fost invadate cu tragedii povestite de părinţii sau rudele unor pacienţi. „Doresc să trag un semnal de alarmă cu privire riscul de suprainfectare cu germeni intraspitalicești la spitalul de izolare Sf. Parascheva, din Iași. Zilele acestea tatăl meu a murit cu zile în urma infectării în acest spital cu bacilul Klebsiella Polmoniae, un germen deosebit de agresiv si rezistent la cele mai puternice antibiotice. Dupa 7 zile de spitalizare pentru o bronhopnuemonie care era aproape tratată și mă pregăteam să îl iau acasă, starea tatălui meu a început brusc să se înrăutățească. Medicul și asistentele tăceau si evitau să spună ce are deși, din analize, ei știau  ce s-a întâmplat și care va fi deznodămîntul. Nimeni nu mi-a zis nimic, dimpotrivă, cum întrebam ce si de ce deveneau defensivi. Abia pe constatatorul de deces aveam să aflu singură cauza morții: infecția cu Klebsiella, care se ia în mediul spitalicesc. Ei pot da vina pe orice, că vîrsta, că bolile cronice, pe COVID, ca să se acopere. Eu știu că mi-am văzut tatăl intrînd în agonie cu fiecare zi pe care a petrecut-o la tratamentul de la Spitalul de Boli Infecțioase”, spune M.G.

 

Infecția nosocomială este orice infecție care poate să apară pe durata internării și pe care nu o poți demonstra că pacientul a avut-o la internare. În general, cel mai mare vector în răspândirea infecțiilor nosocomiale sunt mâinile, atât ale pacienților, cât și ale personalului medical - medic epidemiolog

 

Un alt cetăţean susţine că s-a confruntat cu aceeaşi problemă, de această dată la un alt spital. „Anul acesta şi tatăl meu a decedat în spitalul Sf. Spiridon în urma unei infecţii cu Pseudomonas aeruginosa multi drog rezistent (cunoscut sub numele de piocianic) . Din păcate, clădirile sunt vechi, au flux mare de pacienţi, iar protocoalele nu sunt respectate cum ar trebui. DSP-ul e cam indulgent cu spitalele şi mult prea stresant pentru alte instituţii. Până nu vor fi dărâmate şi reconstruite, nu prea pot fi luate măsuri eficiente. Aceşti germeni multi drog rezistenţi pătrund uneori până la cărămidă...”, spune L.M. Afirmaţie întărită chiar de managerul spitalului, dr. Dan Timofte, care în urmă cu o lună, la prezentarea proiectului de management, atrăgea atenţia asupra acestui fenomen. „O rată mare a infecţiilor asociate asistenţei medicale”, spunea acesta cu referire la infecţiile nosocomiale, oferind şi o cifră: 4.34% rata de infecţii la „Sf. Spiridon”, valabilă până în luna iunie a anului 2023. Dacă referirea era pentru total pacienţi externaţi, aceasta înseamnă că numai anul acesta au fost 800 de persoane care au luat o infecţie nosocomială după ce au venit la spital să se trateze.

Copii infectaţi

Lista spitalelor reclamate de ieşeni continuă cu Sf. Maria. O ieşeancă îşi aminteşte că, acum 7 ani, copilul său a plecat cu clostridium difficile. „Am mers cu stafilococ auriu şi am plecat cu clostridium difficile. Anul acesta am fost internata din nou cu el... Mulţumesc Domnului că n-a mai recoltat nimic”, spune acesta. Aceeaşi bacterie apare în mesajul altei mame.

„Am fost internată la spitalul de copii cu băieţelul meu şi am luat bacteria de clostridium difficile. Am vorbit cu medicii şi toţi negau. Nu mai avem siguranţă nicăieri. Medicii au scăpat de sub control toate bacteriile, iar managerii nu iau nicio măsură”, spune aceasta. De notat faptul că Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” a primit o finanțare de 25.855.289,65 lei pentru reducerea infecțiilor nosocomiale, la fel ca şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie (4.529.859,00 lei) sau Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” (5.374.680, 00 lei).

În halat, prin oraş!

Alţi ieşenii expun şi cauzele care contribuie la acutizarea fenomenului. „Știți că aceste infecţii nosocomiale pleacă de la igiena deficitară? De la simplul spălat pe mâini! Un alt motiv este tranzitul cadrelor medicale. Ieşirile din clinici, din spitale, în echipament, înseamnă să răspândeşti germenii în afara, iar mai apoi să aduci în interior alţii. Mai nou, studenţii umblă bezmetici prin oraş în echipamente... E felul lor de a se lăuda că sunt medicinişti (...) . Germenii, adică microbii, devin multirezistenţi şi datorită administrării de antibiotice fără o antibiogramă în prealabil, ori mai grav, de la sine putere, fără recomandare. E mult, foarte mult de zis, dar ca să sintetizez: dacă nu luăm măsuri drastice de pedepsire, vor muri în continuare oameni din malpraxis!”, spune I. L.

Secret maxim în ministerul lui Rafila

Fenomentul infecţiilor este unul general. Şi ascuns cumva. La începutul anului 2023, Inspecția Sanitară a Ministerului Sănătății a verificat spitalele din România cu privire la problema infecțiilor nosocomiale. Ulterior controalelor, a fost publicat un raport general al acestei situații. Însă ministerul condus de Alexandru Rafila a secretizat documentele care stau la baza raportului din care reiese că anual zeci de mii de români sunt infectați în spitale. Se ştie doar că inspectorii sanitari au verificat, în perioada februarie-martie 2023, 333 de spitale, dintre care 266 publice și 67 private. Scopul investigațiilor a fost să constate situația infecțiilor pe care le iau pacienții din spitale (acestea sunt denumite infecții nosocomiale). Raportul, care are la bază documentele ținute la secret de minister, spune că în 2022, în cele 333 de spitale verificate, au fost depistate peste 33.000 de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) sau, în termeni populari, infecții nosocomiale. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”
01/05/2024 17:00

Autoritătile locale din Candesti au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrati in caz de calamităti naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potentiali sinistr ...

Accident cu 4 victime în județul Neamț. Una dintre ele se zbate între viață și moarte
01/05/2024 17:00

 Grav accident rutier produs miercuri, 1 mai, pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Roman, judetul Neamt. Coliziunea dintre două autoturisme s-a soldat cu 4 victime, anuntă Inspectoratul pentru Situa ...

Primăriile României rurale care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă
01/05/2024 16:27

Zeci de primării de comună din judetul Botosani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor si a fac ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 16:16

În ziua de 1 Mai şi in zilele din perioada Sărbătorilor de Paşte, unităţile medicale din judeţul Iaşi vor avea un program special, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Astfel, urgentel ...

O tânăra a „uitat” 100 de euro în dosar la testarea practică pentru permis. Cu ce explicație stupefiantă a venit
01/05/2024 15:00

O femeie din Suceava a strecurat două bancnote de cate 50 de euro in dosarul pe care i l-a prezentat politistului examinator, cu intentia ca acesta să o declare admisă la proba practică a examenului pentru ...

Polițiștii din Suceava s-au rugat de un șofer suspectat că a omorât un om cu mașina să se predea. „Vino și deschide poarta”
01/05/2024 14:29

Oamenii legii i-au cerut soferului suspectat că a omorat un om si a fugit de la locul faptei să se predea. Bărbatul a acrosat cu masina un pieton si s-a baricadat in casa sa la cateva sute de metri de locul ...

Distracție la Ciric, de 1 Mai. Mici și bere gratis
01/05/2024 14:19

Cu ocazia Zilei Internationale a Muncii, zona de agrement Ciric s-a umplut de sute de ieseni, atrasi de micii si berea oferite gratuit de Primări, dar si de spectacolul de muzică populară. 

Restart pentru Autostrada Braşov-Bacău!
01/05/2024 13:19

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Şi-a tăiat şi fiul o dată cu porcul. Atât animalul, cât şi adolescentul au murit în chinuri
01/05/2024 13:18

Gigel Manta din Ivăneşti, Vaslui a rămas văduv imediat după pandemie. Are doi copii, dar de grija fiicei a scăpat, ea a devenit majoră şi s-a mutat la iubitul ei. Astfel, in casă, doar el şi cu băiat ...

  O suceveancă a consumat droguri, a urcat la volan și a provocat un accident
01/05/2024 09:30

  După un banal accident petrecut duminică după-amiază, in jurul orei 15.30, pe str. Rulmentului din Suceava, cand un autoturism Audi ar fi acrosat usor un alt autoturism ce se afla stationat pe caros ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei