Ieşenii, îngropaţi în afara oraşului!
Dimensiune font:
Oraşul se confruntă cu o criză a locurilor de veci, care se va amplifica dacă nu se găsesc soluţii * de un cimitir nou se vorbeşte de ani buni, fără ca ideea să se materializeze în vreun fel * mai nou, se încearcă identificarea unor terenuri pe care să fie realizate noi locuri de veci, mergându-se chiar şi pe varianta ca acestea să fie în afara municipiului * un cimitir nou ar putea fi amenajat în zona Probota, scenariu în care administrarea cimitirului nu ar mai fi făcută de Primăria Iaşi, ci de Arhiepiscopia Iaşilor * și zonele C.A.Rosetti și Ciurea sunt luate în calcul
Municipalitatea ieşeană deţine cinci cimitire publice - „Eternitatea” (Tătăraşi), „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Moara de Vânt), „Buna Vestire” (CUG), „Sfânta Treime” (Păcurari) şi „Sfântul Vasile” (Galata) - pe care le administează prin intermediul SC Servicii Publice. Însumat, ar fi vorba de aproape 90.000 de locuri de veci, aici fiind incluse şi cele care nu sunt ocupate, fiind doar rezervate de către ieşeni.
În condiţiile în care patru dintre cele cinci cimitire au fost declarate „închise”, nemaiexistând locuri disponibile, este evident faptul că Iaşul se confruntă cu o criză a locurilor de veci. De altfel, în acest moment, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt nule, existând locuri doar pentru ceea ce şefii Servicii Publice numesc situaţii de urgenţă. Practic, în acest moment, doar cimitirul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” dispune de locuri de veci pentru situaţiile de urgenţă după mutarea serelor Servicii Publice din Moara de Vânt în pepiniera Tudor Neculai, locuri care ar urma să crească cu 1.600 după ce vor fi dezafectate câteva clădiri administrative.
Osoar în cimitirul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
Construirea unui cimitir nou s-a aflat, an de an, printre propunerile vizând construcţia bugetului local, însă niciodată nu s-au găsit soluţii. Raze de speranţe au apărut anul trecut, după ce primarul Mihai Chirica a dezvăluit faptul că cimitirul „Sfânta Treime” ar putea fi extins. „A fost identificată o posibilitate de extindere în vecinătatea Cimitirului Sfânta Treime cu vreo opt hectare pe care va trebui să le achiziţionăm”, a spus edilul-şef. Însă, chiar şi aşa, problema va reapare în următorii 10-15 ani, la dimensiuni amplificate, aceasta putând fi adevărata criză a locurilor de veci. Este motivul pentru care, acum, se doreşte reglementarea modului cum sunt dispuse mormintele. „Este o mare diferenţă între cimitirul Eternitate, de exemplu şi cimitirul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Acesta din urmă este mult mai ordonat, mormintele sunt aliniate. În Eternitate este haos cu dispunerea, însă nu prea mai avem ce să facem... Cum găsim un teren nou, facem şi o sistemarizare, stabilim un format-standard, nu mai lăsam pe fiecare să faca ce vrea”, a mai spus primarul.
De altfel, recent, în cimitirul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel s-a realizat un osoar unde au fost duse oseminte ieşenilor decedaţi de mai bine de trei decenii şi care nu mai au urmaşi.
Variante
Municipalitatea ieşeană caută, însă şi alte soluţii, iar două variante ar putea fi zona C.A. Rosetti, mai precis versantul vestic, spre zona Vulturi. „Vorbim de terenuri neconstruibile, care pot primi această funcţiune, de cimitir. Ar mai fi posibilitatea unui teren în capăt CUG, spre Lunca Cetăţuii. Şase hectare pe care le-am primit drept compensaţie de la ANAF. Distanţa nu mai are nicio importanţă, poate fi orice localitate din zona metropolitană”, a mai spus primarul, cu referire la un scenariu în care un cimitir nou ar putea fi amenajat în zona Probota. Într-un astfel de scenariu, administrarea cimitirului nu ar mai fi făcută de Primăria Iaşi, ci de Arhiepiscopia Iaşilor. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau