Ieşenii, invitaţi la marşul pentru salvarea pădurilor
Dimensiune font:
* „Autorități, candidați politici... tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice”, au transmis reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţilor non-guvernamentale organizatoare ale „Marşului pentru viitorul pădurilor Iaşului”
Pe 1 iunie, ieşenii sunt invitaţi să se alăture asociațiilor civice care militează pentru protejarea pădurilor din judeţ, în cadrul unui marş ecologist care se va desfăşura pe traseul Palatul Culturii – pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – strada Lăpuşneanu – bulevardul Independenţei – Târgu Cucu – Hotel „Ruropa” – strada Anastasie Panu – Palatul Culturi. „Locuim în a doua cea mai mare aglomerare urbană din țară, în primul județ care a ajuns la 1.000.000 de locuitori, majoritatea comasați în sau imediat lângă oraș. Petrecem timpul în trafic, între betoane și asfalt. Avem nevoie de verde și de reconectare la natura și mediul care ne ține pe toți în viață. De la Pădurea Bârnova, la Dobrovăț, la Ciric, Cetățuia, Mârzești, Galata, Breazu, Frumușica și orice petic de arbori, pădurile de lângă oraș au un rol disproporționat de mare pentru oameni. Rolul lor principal nu este unul de producție de lemn, ci unul de protecție pentru oraș, pentru pânza freatică, de plămân verde, și în special de spațiu pentru recreere, pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Ele sunt, de asemenea, amenințate, la Bârnova și Dobrovăț riscăm să pierdem ce a mai rămas din Codrii vechi ai Iașilor. La Repedea și la Cetățuia deja sunt în fază avansată PUZ-uri (Plan de Urbanism Zonal) care urmăresc să transforme fondul forestier în teren construibil”, precizează organizatorii manifestării.
Aceştia subliniază că în ultimul timp, tot mai multe asociaţii şi organzaţii non-guvernamentale s-au alăturat iniţiativelor promovate de reprezentanţii societăţii civile din Iaşi , de a susţine măsurile de protejare a pădurlor şi de menţinere a unui mediu curat şi sănătos pentru populaţie.
În acelaşi timp, susţin militanţii pentru un mediu curat, este nevoie de o mai mare implicare în rezolvarea acestei probleme a autorităţilor locale, a căror lentoare în luarea unor decizii radicale menite să stopeze tăierile de arbori din pădurile Iaşului a condus în final la apariţia unor situaţii inadmisibile pentru sănătatea mediului ambiant şi implicit a populaţiei. „Solicităm sprijinul autorităților pentru ca toate demersurile pentru păduri să progreseze în ritm accelerat, până nu e prea târziu. Solicităm întâlniri lunare cu societatea civilă implicată care să urmărească acest progres. Candidaților politici le cerem asumarea unor angajamente ferme în acest sens, din perspectiva funcțiilor pe care doresc să le ocupe. Tuturor le cerem angajarea în promovarea rolului recreativ al pădurii prin crearea unei infrastructuri minimale de vizitare la picior sau cu bicicleta, cu parcări, trasee marcate și transport în comun, astfel garantând și păstrarea unor zone liniștite pentru animalele sălbatice. Prin acțiune rapidă credem că putem reduce asaltul tăierilor regeneratoare de pădure precum și al dezvoltării imobiliare. Dacă, cetățeni și autorități, acționăm împreună putem păstra moștenirea naturală a județului nostru”, afirmă reprezentanţii asociaţiilor şi organizaţilor non-guvernamentale organizatoare ale „Marşului pentru viitorul pădurilor Iaşului”, respectv „Codrii Iașilor”, „Mai Bine”, „Reset”, „Salvați Prutul”, SOR Iași, BikeIași, EduVentura, Parcul „Elena Doamna”, „Rediu lui Tătar”, alături de mai multe organizații similare care activează la nivel naţional. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau