Ieşenii, repetenţi la capitolul sănătate orală
Dimensiune font:
* „În mediul rural situaţia este cea mai gravă. Există multe localităţi în care nu avem medici stomatologi, nu există cabinete, nu există infrastructură. Totodată, oamenilor nu le este comod să vină în Iaşi pentru aceste serivicii, care sunt şi destul de costisitoare”, susține Andrei Graur, medic stomatolog
Românii nu stau prea bine la capitolul igienă orală, susţin cadrele medicale, iar acest lucru se întâmplă şi la nivelul judeţului Iaşi. Stomatologii susţin că peste 50% dintre ieşeni nu obişnuiesc să facă controale stomatologice în scop preventiv şi că apelează la ajutor abia când situaţia devine critică, iar durerile insuportabile. Totodată, medicii ieşeni au şi câteva explicaţii pentru acest fenomen îngrijorător şi susţin că partea financiară joacă un rol important în deciziile pe care pacienţii le iau. „Fie că vrem sau nu, trebuie să recunoaştem că Iaşul aparţine celei mai sărace regiuni din România. Astfel, interesul oamenilor pentru igiena orală este una scăzută. Vorbim despre un fenomen, pentru că avem statistici care ne arată că mult peste 50% dintre cetăţeni nu ajung la cabinet decât în momentul în care se confruntă cu probleme grave, care nu mai suportă amânare. Totodată, vorbim şi despre spălatul pe dinţi, acest lucru simplu care nu durează atât de mult timp. Şi la acest lucru stăm destul de rău, mai ales în regiunea noastră. Ţine atât de educaţie, cât şi de partea financiară”, a precizat Andrei Graur, medic stomatolog.
Situaţia din mediul rural este îngrijorătoare
Cadrele medicale susţin că, cel puţin la nivelul judeţului Iaşi, situaţia din mediul rural este îngrijorătoare. Astfel, există localităţi în care oamenii nu au acces la astfel de servicii medicale. „În rural situaţia este cea mai gravă. Există multe localităţi în care nu avem medici stomatologi, nu există cabinete, nu există infrastructură. Totodată, oamenilor nu le este comod să vină în Iaşi pentru aceste serivicii, care sunt şi destul de costisitoare. Cred că ar trebuie să existe educaţie corespunzătoare, copiii să ştie că simplul spălat pe dinţi te poate feri de multe probleme şi de multe vizite la cabinetul stomatologic”, a adăugat medicul ieşean.
Statisticile ne arată că, în 2021, la nivel naţional existau 16.177 cabinete medicale stomatologice. Dintre acestea, doar 2.343 funcționau în mediul rural, majoritatea fiind private. În mod evident, și numărul medicilor stomatologi care profesează la sate e mai mic. Aceleaşi statistici, oferite de Institutul Naţional de Statistică, ne arată că 63% dintre români nu se spală pe dinți şi că doar 17% din populație intră într-un cabinet stomatologic, în scop preventiv.
Totodată, medicii susţin că există încă mulţi români care folosesc sarea de bucătărie sau bicarbonatul de sodiu în loc de pasta de dinţi. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau