Impozitele pe clădiri, de cinci ori mai mari!
Dimensiune font:
De la 1 ianuarie 2023, ieşenii vor achita impozite pe clădiri doar în funcție de destinația imobilului (rezidențial sau nerezidențial) * procentul rezultat, de 0,1 sau 0,5% se va aplica la o valoarea a locuinţei stabilită de notari * altfel spus, pentru un imobil care valorează 100.000 de euro şi pentru care, în prezent, se achită un impozit de 500 lei, valoarea taxei urcă de cinci ori * atenţie, însă, noile reglementări nu fixează cote maxime de impozitare (cum a fost până în prezent în toate variantele de Cod fiscal), prin urmare, unele primării (din Zona Metropolitană de exemplu) pot decide să aplice procente mai mari decât cele considerate minime
La finele săptămânii trecute, municipalitatea ieşeană a lansat în dezbatare publică proiectul de hotărâre privind modificarea si completarea HCL nr. 127/2022 privind adoptarea impozitelor şi taxelor locale şi a altor sume care se fac venit al bugetului local pentru anul 2023. Marea noutate o constituie faptul că, odată cu modificările apărute la Codul fiscal, Primăria nu va stabili impozitul pe clădire şi pe terenul aferent acesteia în funcție de anumiți coeficienți, de zonă și tipul de construcție, ci numai în funcţie de studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, care vin de la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România.
O altă modificare importantă este că noua lege stabilește niște cote de impozitare minime - 0,1% pentru clădiri rezidențiale, respectiv 0,5% pentru cele nerezidențiale - fără a fixa și cote maxime de impozitare (cum a fost până în prezent în toate variantele de Cod fiscal). Anterior, cotele de impozitare erau de 0,08% pentru clădiri rezidenţiale şi clădirile-anexă aferente, de 0,2% pentru clădiri nerezidenţiale şi clădirile-anexă aferente şi 0,4% pentru clădiri nerezidenţiale utilizate pentru activităţi din domeniul agriculturii.
A treia noutate constă în faptul că impozitul pe imobile se va plăti, de la 1 ianuarie 2023, doar în funcție de destinația imobilului (rezidențial sau nerezidențial). Nu se va mai lua în calcul cine este proprietarul imobilului, dacă e persoană fizică sau juridică. Totodată, impozitul nu se va mai plăti proporțional cu suprafața rezidențială sau nerezidențială folosită, ci se va plăti pe întregul imobil impozitul aferent destinației care ocupă peste 50% din suprafață. Altfel spus, ieşenii vor plăti minimum 0,1% sau 0,5% din prețul aproximativ de piață al zonei în care locuiesc. Nu doar atât, întrucât la valoarea clădirii se mai adaugă și cea a terenului pe care este construită. În proiect se menționează că, dacă impozitul de plată rezultat după noua variantă de calcul e mai mic în 2023 decât a fost în 2022, se va plăti impozitul conform calcului de acum. Altfel spus, se va plăti impozitul mai mare dintre cele două.
De cinci ori mai mult
Ieşenii par revoltaţi de schimbările anunţate şi se tem că vor ajunge să achite sume exorbitante. „Anul trecut am achitat un impozit de 500 de lei pentru o locuinţă de trei camere din beton. Conform proiectului, din 2023, voi plăti 0,1% dintr-o valoare pe care o stabileşte notarul, conform unei grile a acestuia. Dacă el îmi stabileşte valoarea apartamentului la, să zicem, 100.000 de euro, impozitul creşte de cinci ori. Mă întreb cum vor stabili autoritățile baza corectă de impozitare, având în vedere ca prețurile din studiile de piață, referitoare la valorile orientative ale proprietăților imobiliare din România sunt diferențiate inclusiv în funcție de tipul de confort al imobilului sau de îmbunătățirile aduse acestuia, informații pe care nu le au în prezent”, spune un locuitor din Centru. „Pot accepta aceste schimbări ca fiind corecte şi justificate doar în varianta în care autoritățile locale vor analiza studiile de piață privind proprietățile imobiliare şi vor determina prețul clădirii pe fiecare stradă și pe fiecare tip de imobil în parte”, susţine un alt ieşean.
Alte semne de întrebare derivă din destinaţia imobilului. „În prezent, la art. 459, alin. (2) din Codul fiscal se menționează că impozitarea se va realiza ca pentru clădirile rezidențiale în cazul imobilelor care au declarat un sediu social, dar la adresa respectivă nu se desfășoară activitate economică acolo. De la 1 ianuarie 2023, articolul 459 se modifică și nu se mai face nicio mențiune despre imobilele în care este declarat doar un sediu social. Deci ce impozit vom plăti, 1 sau 5 la sută? În plus, o parte tot mai mare din populație lucrează de acasă, din spațiul de locuit. Prin urmare poate un astfel de spațiu folosit ca birou să fie considerat ca având destinație nerezidențială?”, se întreabă un alt ieşean.
Odată majorate impozitele, primăriile sunt obligate să le comunice oamenilor cât au de dat. Cei care nu sunt de acord vor avea termen o lună să aducă obiecții şi, eventual, să argumenteze că valoarea impozabilă a locuinţei este mult mai mică dacât cea stabilită de autorităţi. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau