În supermarket, doar aparent e mai ieftin

1marketuri

Dimensiune font:

| 04-09-2024 09:42

Dacă legea s-ar aplica întocmai şi la timp, aşa cum e zicerea, atunci toate hiper/supermarketurile ar avea câte o amendotecă de toată frumuseţea. Reactualizată zilnic. Pe motiv de ţepuire, din ce în ce mai rafinată, a clientului. Nu e vorba de întâmplări izolate, de iniţiative personale a unui vânzător ori a altuia, ci de îndelungate şi profunde studii de marketing, având drept scop fraierirea cumpărătorului. Şi toate aceste magazine fucţionează pe aceleaşi reţete.

Eticheta care nu corespunde cu produsul, deja un arhaism de marketing

Chestia aia că pui un produs mai scump sub o etichetă de la altceva, mult mai ieftin, cu preţul scris mare, iar numele sortimentului, mic şi înghesuit, sus, în stânga, e fumată de ani buni. Ţine de arhaisemele marketingului deşănţat din acest secol. Comercianţii s-au mai rafinat şi devin din ce în ce mai eficienţi. Pentru buzunare lor, nu ale noastre.

Promoţii peste promoţii, carduri de fidelitate, „aplicaţia” şi alte tertipuri al căror scop e de a scoate cât mai mulţi bani din buzunarele clienţilor. Lumea, în marea ei majoritate, e convinsă că, la hiper/supermarket mărfurile sunt mai ieftine şi (ăsta-i adevărat) mai comod de achiziţionat. Nu-i deloc aşa.

Se poate verifica foarte uşor. Facem o listă, gândim un coş de cumpărături, produse alimentare. Legume, verdeţuri, fructe, ouă, carne şi preparate din carne, dulciuri, conserve de peşte, băuturi (bere, vin, spirtoase). Mergem la supermarket, zăbovim acolo destul timp printre rafturi, în primul rând ochind ofertele, apoi ne aşezăm la casă. Pierdem ceva timp, angajaţii acordă prioritate aşezatului de marfă în raft, decât clienţilor şi vânzării. Pare un non-sens, o absurditate, dar există o explicaţie. Ceva mai încolo.

Aceeaşi listă, dar altă sursă de aprovizionare. Tarabele din pieţe şi barurile de cartier. Ca timp, cam tot atât se pierde, ca sumă cheltuită, cu aproximativ 15-20% mai puţin. Depinde un pic şi de noroc. La ţărani, preţurile sunt rotunjite, 5 lei e 5 lei, nu 4,99 sau 4,69. La o privire superficială, nu mai eşti atent la ce-i dincolo de virgulă şi eşti convins că la market e mai ieftin. Eroare. Legumele, verdeţurile şi fructele sunt de producţie proprie, clar mai recent culese, crescute mai natural. Mai bune. La fel şi ouăle. Produsele din carne, achiziţionate de la micile carmangerii din pieţe (şi sunt destule) conţin mai puţini aditivi, dacă nu le iei pe toate dintr-un singur loc şi ai răbdare să compari preţurile din mai multe puncte de vânzare, clar că ieşi mai ieftin decât la supermarket. Plus că nu prea apar probleme cu expirarea termenului de valabilitate. Dulciuri ori conserve au basarabenii din belşug.

Hocus-pocus cu promoţiile şi premiile

Altă capcană întinsă de marketingul agresiv: promoţiile şi premiile. Prima categorie e cea mai înşelătoare. Promoţiile durează foarte puţin, de regulă una - două, maxim trei zile, furnizorii schimbă preţurile foarte des, angajaţii nu au timpul fizic pentru a ţine pasul şi a actualiza etichetele. Pentru că sunt mii de repere ce trebuiesc urmărite. Cazuri recente, la două marketuri diferite: aceeaşi ciocolată, cumpărată în cursul dimineţii cu 2,79, seara era 4,59. O doză de bere, de 0,50 litri, în zori, la promoţie, 6,30 lei (cu tot cu garanţie), după prânz, opt lei, preţul de la raft - 7,40 lei. Nu afli costul coşului de cumpărături decât atunci când ajungi la casă. După slalomul printre angajaţii ce tot aranjează, total indiferenţi la nervii cumpărătorilor, mărfurile pe rafturi.

Intrigat, i-am întrebat pe mai mulţi angajaţi de ce o aşa conduită, care nu face altceva decât să alunge clienţii mai grăbiţi. Răspunsul a fost acelaşi, comunicarea între cei din depozit şi cei din magazin e tare deficitară, comenzile la furnizori nu se fac pe baza necesarului real de marfă, ci după ce s-a scris, cândva, în contract. De asta, morman de produse care se strică. Pagubele le suportă, în cele din urmă, cumpărătorul.

Premiile. Scrie sub cutie că ai câştigat ceva. Bani, produse nu contează. Din păcate, pentru a te bucura de ele, trebuie să te tot plimbi de la un supermarket la altul. Nu toate onorează ce e scris pe etichetă, cum ar fi normal. Mulţi clienţi renunţă. Chiar nu merită să baţi un drum de câţiva kilometri pentru o doză de bere sau de suc. Costă mai mult biletul de tramvai/autobuz decât doza în sine.

Ironia cu monedele de 5 bani

O altă metodă, una de-a dreptul persiflantă, prin care cei de la market îşi măresc profitul e cea cu mărinţişul dat ca rest. Până acum câţiva ani, te luau în râs cu monedele de un ban, ce nu ţi le primea niciun alt comerciant. Acum, după ce s-a devalorizat leul, astea au dispărut, la putere sunt cele de 5 bani. Dar cum românii nu se prea ocupă cu traficul de cupru, le abandonează pe dejghea. Până la schimbul de tură, se poate ajunge la un frumuşel plus de casă. Neimpozabil. Oricum, restul se dă rotunjit, dacă preţul de vânzare înregistrat în casa de marcat e, să zicem, 16,53 lei, nimeni nu-ţi de şapte bani. Poate, nici cei 40. Marcel FLUERARU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Şase ani de închisoare, după ce şi-a altoit nevasta cu o furcă
07/11/2024 15:45

 Costică A. din Miroslava e căsătorit cu Mărioara din 2006, după un concubinaj de aproape 20 de ani. Au impreună doi băieţi M.A. (36 de ani) şi D.A. (16 ani). După pensionare şi stabilirea fiulu ...

Eleganță pe muchie de toc. Maratonul urban al ieșencelor
07/11/2024 13:33

Dimineata devreme, cand soarele abia aruncă primele raze peste clădirile vechi ale Iasiului, trotuarele orasului incep să se umple de pasi grăbiti si sunete de tocuri care dansează pe asfaltul neregulat. & ...

AEROSTAR Bacău a pus Iașul pe harta mentenanței aeronautice mondiale!
07/11/2024 10:00

* milioane de pasageri călătoresc astăzi in sigurantă prin grija specialistilor de la AEROSTAR, acestia reusind performanta de a reda, in conditii excelente de exploatare, 100 de aeronave deservite in hanga ...

Statul oferă 780 milioane de euro pentru construirea a 33 km de autostradă, lângă Pașcani!
07/11/2024 08:01

 Trei oferte au fost depuse pentru atribuirea contractului de proiectare şi execuţie aferent primului lot al Autostrăzii A7 din judeţul Iaşi, Paşcani - Roşcani, care face legătura cu Suceava. Contr ...

Invitație la conferința „Educație, etică și moralitate sexuală în spațiul public”
07/11/2024 00:24

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, iesenii sunt invitati la conferinta „Educatie, etică si moralitate sexuală in spatiul public. Cum a acaparat stanga educatia in Occident si ce facem pentru copiii s ...

Zilele TUIASI 2024 - Politehnica ieșeană își premiază elitele
06/11/2024 22:11

* joi, 14 noiembrie, in Sala de Conferinte „Cristea Niculescu-Otin”, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor si distinctiilor TUIASI, fiind premiati cercetătorii stiintifici cu cele mai bune ...

Like și limonadă. Cronica bunicuțelor cu Smartphone
06/11/2024 20:44

* „Bunicute la butoane: Amintiri, retete si glume pe internet”, asa ar putea incepe povestea multor varstnici pentru care social media nu mai are multe secrete. În timpuri in care tinerii par ...

  Plăcinta moldovenească, în duel cu prăjiturile sofisticate în cofetăriile ieșene
06/11/2024 20:43

Într-un colt aromat de Iasi, unde plăcinta cu branză caldă incă iese din cuptor si unde glazurile prăjiturilor sclipesc in vitrine, ia nastere un duel dulce: traditia moldovenească versus tentatiile ...

Cămara virtuală a Iașului. Investiții în dulceață și murături cu profit aromat
06/11/2024 17:40

Piata online din Iasi s-a transformat intr-un adevărat loc de pelerinaj digital pentru iubitorii de produse traditionale. În zilele de week-end mai ales, o astfel de „piată” se deschide in s ...

Accident de muncă la Bacău. Un mal de pământ s-a prăvălit peste doi muncitori
06/11/2024 15:48

Două persoane au fost surprinse, miercuri, de un mal de pămant, in timpul unor lucrări pe care le efectuau in municipiul Bacău, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. ‘P ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei