Începe modernizarea esplanadei Teatrului Naţional!
Dimensiune font:
Primăria Iași a semnat contractul pentru modernizarea esplanadei și parcului din fața Teatrului Național * valoarea lucrărilor se ridică la 15,4 milioane lei, fără TVA, acestea urmând a fi realizate de firma Conest timp de 12 luni * de altfel, de zece luni se încearcă găsirea unui constructor, numai că doi dintre cei patru ofertanţi (SC Grup Construcţii Est SA şi Conest) s-au contestat unul pe celălalt * ultima modernizare a esplanadei Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri” a fost realizată înainte de anul 1989
Proiectul de modernizare a esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a intrat în faza finală. Şirul de contestaţii făcute de cele două firme care au depus oferte au ţinut în loc un proiect iniţiat anul trecut, însă odată cu desemnarea câştigătorului (Conest Iaşi) poate fi eliberată autorizația de construire şi emis ordinul de începere a lucrărilor. Licitația, lansată în noiembrie 2020, a avut un istoric zbuciumat. Iniţial, cea mai bună ofertă a fost depusă de Grup Construcții Est SA Iași, cu o sumă de 14.661.526,47 lei, fără TVA, respectiv 17.447.216,5 lei, cu TVA, în condiţiile în care licitația a avut o prevedere bugetară de 22.312.977,15 lei, fără TVA și a atras patru oferte. Conest Iaşi a sesizat Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) și a avut câștig de cauză: forul din Capitală a decis anularea raportului de atribuire și reevaluarea ofertei declarată câștigătoare. Ulterior, Grup Construcții Est a atacat în instanță decizia CNSC, dar judecătorii, printr-o decizie adoptată de Curtea de Apel luna trceută, au dat câștig de cauză firmei Conest. „Respinge ca neîntemeiată plângerea formulată de SC Grup Construcţii Est SA împotriva Deciziei CNSC nr. 987/C2/889/13.05.2021. Obligă pe petentă la plata către SC Conest SA a sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor ieșeni. ,,Esplanada Teatrului Național ar reprezenta dorința tuturor să o vedem modernizată. Mai există câteva controverse între arhitecți, în special, între soluțiile aplicate. Noi spunem că le-am depășit din punct de vedere tehnic și procedural. Avem deja un câștigător desemnat al unei competiții care s-a petrecut pentru a câștiga lucrările de edificare ale acestei investiții. Sperăm să o vedem făcută cât mai devreme. 12 luni sunt trecute în contract și sperăm să le putem respecta, asta după ce emitem ordinul de începere a lucrărilor, adică odată ce obținem autorizația de construire. Există simulările pe care le-am pus pe pagina Primăriei. În principiu, vrem să punem în valoare două construcții monumentale, a Teatrului Național și a mitropoliei”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Bazin cu jocuri de apă şi lumini
Lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții și care să îndeplinească în totalitate cerințele funcționale și de confort. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.
De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale aleii care înconjoară bazinul vor asigura vizibilitate atât spre catedrală, cât și spre teatru. Proiectul prevede păstrarea sistematizării verticale și poziției zidurilor de sprijin existente care traversează axul central.
În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber.
În zona dinspre teatru, în locul fântânilor existente, se propun un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, și o grupare florală spațială, ambele însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte.
De remarcat faptul că în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, anume strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae” și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă.
Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate sunt bănci, buvete, coşuri de gunoi; corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului, pentru iluminarea statuilor; plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane și pergole.
Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități se propune accesul la teatru se va realiza și prin trepte, dar și prin rampe, racordul dintre diferitele niveluri ale scuarului teatrului să se realizeze prin scări, dar și prin rampe cu panta de 8%, iar accesul în parcul teatrului se se facă prin alei în pantă sau la acelaşi nivel.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei și plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille. Lucian STATE
* * *
Se extinde pietonalul din centrul oraşului
În paralele cu acest proiect, edilii doresc transformarea zonei centrale a Iașului într-o arie rezervată exclusiv pietonilor. „ Este vorba de un studiu privind mobilitatea urbană pietonală, în care să cuprindem tot arealul, plecând din partea de jos a Mitropoliei și până spre strada Cuza Vodă, respectiv bulevardul Independenței, și, desigur, dinspre Palatul Culturii spre Piața Unirii. Vom extinde zona pietonală, astfel încât centrul orașului să fie accesat doar de vehicule electrice, biciclete, riverani și pietoni”, spun aceştia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau