Inginer silvic, condamnat la cinci ani de închisoare!
Dimensiune font:
* a măsluit câteva avize de însoţire primară, înlesnind tăierea a 57 arbori * în acte, inginerul a scris că-i vorba de tei, jugastru şi paltin, copaci deja rupţi de furtuni, putreziţi, fără valoare economică * asta i-a adus cea mai drastică sentinţă referitoare la infracţiunile silvice * prejudiciul a fost calculat la 6.000 lei
Infracţiunile la regimul silvic sunt printre cele mai complicate dosare ce ajung pe rolurile instanţelor. Întocmirea rechizitoriilor ia mult timp, e treabă tare migăloasă, culpa trebuie dovedită fără niciun dubiu, că altfel se lasă cu achitare. Pentru că e vorba de mulţi inculpaţi, multe declaraţii, expertize etc. De aceea, astfel de procese durează ani buni, până la prescripţie. Cum, mai mult ca sigur, se va întâmpla şi cu celebrul caz de la Ţibana, cel cu 107 inculpaţi care trebuie audiaţi. Cercetarea judecătorească, nici pe departe de a se fi încheiat.
Pe asta mizează mai toţi care defrişează masiv, fără milă. Iar tăierile ilegale nu se pot face fără ştiinţa pădurarilor şi acceptul inginerilor silvici, al şefilor de ocol. Pe asta s-au şi bazat cei cinci fraţi C. din Bohotin.
S-au dus cu câte o căruţă fiecare, cu drujbe şi au culcat la pământ 57 salcâmi şi stejari. Aveau avize însoţire semnate şi ştampilate de către inginerul silvic V.A. Cel care le-a şi arătat de unde să taie. Lemne de foc de calitate, la mare căutare. În acte, inginerul a scris că-i vorba de tei, jugastru şi paltin, copaci deja rupţi de furtuni, îmbătrâniţi, putreziţi, fără valoare economică, fără căutare de către deţinătorii de sobe din mediul rural. Asta i-a adus cea mai drastică sentinţă referitoare la infracţiunile silvice.
Ghinionul, căruţele, nesemnalizate, mergeau în coloană, cu doi-trei kilometri la oră, se înşirau pe o distanţă de aproape 100 metri, imposibil de depăşit. Şoferii, nervoşi, au tot sunat la 112. Au venit câteva echipaje de poliţie, care au reuşit după ceva chinuială, să descongestioneze traficul. Dar au şi blocat căruţele, au chemat experţii să vadă despre ce lemne e vorba.
Ancheta a continuat cu minuţiozitate, au intrat pe fir şi procurorii DIICOT, a urmat judecata, magistraţii n-au avut deloc milă pentru inginer. Căruţaşii au scăpat, bine au rămas fără lemne şi o sursă mănoasă de câştig.
În schimb, în ce-l priveşte pe V.A., sentinţă ca la o tentativă de omor ori un viol. Cinci ani şi două luni, cu executare în regim de detenţie. Pentru o pagubă de 6.000 lei. Aşa au stabilit experţii că e prejudiciul creat prin avizele semnate şi ştampilate de el, prin salcâmii doborâţi ilegal. Salariul lui pe-o lună… Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau