Interes crescut al legumicultorilor ieşeni pentru programul Tomata 2000
Dimensiune font:
* sumele primte de către legumicultori prin Programul Tomata 2022 nu sunt deloc de neglijat * la nivel național sunt alocate 225 milioane de lei, iar subvenția maximă aprobată de Guvern este de 4.000 euro
* producţiile minime trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp
Familia Dascălu este din comuna Cozmești și de opt ani se ocupă de agricultură, mai exact de cultivarea roşiilor. Aceștia sunt printre primii beneficiari înscriși în cadrul programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022.
Agricultorii spun că aplică an de an pentru a obține sprijin financiar din partea statutului pentru a susține micile ferme de legume. „Noi sperăm, de când ne-am apucat de agricultură, să fie spre bine, dar sunt și ani mai dificili. Punem roșii, facem dar nu putem ști ce profit avem, ce prețuri prindem, ce anotimpuri ne așteaptă. Lucrăm în familie, iar când avem un volum mai mare de muncă mai luăm oameni cu ziua. Dacă nu faci eforturi, nu poți să te menții”, a declarat Costel Dascălu, legumicultor.
Sumele primte de către legumicultori prin Programul Tomata 2022 nu sunt deloc de neglijat. La nivel național sunt alocate 225 milioane de lei, iar subvenția maximă aprobată de Guvern este de 4.000 euro. Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3.000 kg/1.000mp.
„Ne-am mai înscris în program și în anul 2018, şi în 2019, iar anul trecut nu, pentru că nu s-a acordat subvenţia. În anii trecuți am exploatat cam cinci, șase tone la zece ari. Pentru noi, contează foarte mult ajutorul din partea statului, pentru că cu banii de acolo mai scoatem și noi din cheltuielile pentru încălzire, pentru sămânță”, a mai spus legumicultorul.
Ca și în anii anteriori, programul de finanțare este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Sumele primite de la stat sunt ca o gură de aer pentru legumicultori. „Cu toții consumăm curent, consumăm lemne, iar toate sunt scumpe. Avem speranța că și prețurile la legume vor fi un pic mai sus. Sperăm că prin intermediul acestui ajutor de minimis să ne dezvoltăm. Este un ajutor foarte bun din partea statului. Din ce am înțeles, anul acesta s-a pus foarte multă roșie și prețurile vor fi la fel, lucru care ne dezavantajează, piața se blochează”, a completat Cătălin Dascălu.
În anul 2019 au fost înregistrați, în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Iași, 222 de beneficiari pentru programul de tomate, iar în anul 2020 s-au înscris 117 de legumicultori, în prima parte a ciclului. „La sediul Direcției pentru Agricultură Județene Iași au ajuns primii beneficiari care s-au înscris în cadrul programului de susținere a producției de legume în spații protejate. Aceștia sunt legumicultori din comuna Cozmești, iar pe aceasta cale multumim autorităților locale pentru sprijin și implicare”, a declarat Roxana Florea, purtător de cuvânt la Direcția Agricolă Județeană Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau