La Iaşi, şomajul e sub control. Rămâne sub 3%
Dimensiune font:
La Iași, situaţia șomajului rămâne sub control, fiind înregistraţi doar 8.245 șomeri, un procent ce se menţine aproximativ constant de la ieşirea din pandemie. Mai exact, doar 2,99% din cetăţenii apţi de muncă şi dornici să lucreze n-au un angajament în clipa de faţă.
Spre deosebire de precedentele statistici, ponderea femeilor a scăzut, doar 3.574, adică 43% din total. Care total a crescut cu 0.04 puncte procentuale faţă de luna decembrie a anului 2023. Insignifiant.
Destul de grav e că doar 1.062 de concetăţeni fără loc de muncă bheneficiază de indemnizaţie de şomaj, ceilalţi 7.183 bucurându-se doar de serviciile de ocupare gratuite.
Greu de găsit de lucru pentru săteni
În continuare, disproporţie enormă între cei ce locuiesc în mediul urban şi cei din rural. Orăşeni şomeri sunt 1.199, săteni – de aproape patru ori mai mulţi. Asta în condiţiile în care, conform ultimului recensământ, e paritate între populaţia rurală şi cea urbană.
Cum era de aşteptat, cei mai afectaţi sunt bătrânii, cei săriţi de 55 de ani. Nu mai găsesc oportunităţi de angajare, ei îngroaşă numărul şomerilor. La finele lui ianuarie a.c., se înregistraseră în evidenţele AJOFM 2.391 persoane din această categorie de vârstă. Cei un pic mai tineri (50-55 de ani) au încă destule oportunităţi, doar 1.435 dintre ei fiind în căutarea unui loc de muncă.
Surprinde iarăşi, se pare că e o boală cronică a pieţei muncii din judeţ, numărul mare al celor ce stau pe tuţă, deşi-s în puterea vârstei, 40-49 de ani. E vorba despre 2.248 de concetăţeni ce ar putea eficient la creşterea PIB-ului. Deocamdată, nu.
Tot după categoriile de vârstă, consemnăm 1.185 şomeri între 30 şi 39 de ani, cel mai uşor îşi găsesc un job cei din intervalul 25-29 de ani. Numai 327 au anunţat oficial că mai caută să obţină un contract de muncă. La cei şi mai tineri, sub 25 de ani, numărul e dublu, dar discuţia e mai amplă, lucrăm la un studio sociologic pe această temă. Să explicăm de ce şi cum.
Ai carte, ai parte
Străvechiul proverb îşi găseşte cea mai inechivocă reflectare în statistica furnizată marţi, 27 februarie a.c., de către AJOFM Iaşi. Dincolo de faptul că posturile disponibile pentru absolvenţii de facultate reprezintă, în medie, cam aproape un sfert din total, nici la capitolul şomaj, intelectualii nu stau rău. 3,51% dintre şomeri fac parte din această categorie. Urmează în clasamentul studiilor cei ce au apucat să-şi dea bacalaureatul ori chiar au absolvit ceva şcoli post liceale, Ei reprezintă 10,33% din totalul şomerilor judeţului.
Din ce în ce mai rău stă treaba în ce-i priveşte pe cei cărora nu prea le-a plăcut şcoala. 24,23% dintre şomeri au apucat să termine gimnaziul şi o şcoală de arte/meserii ori studii profesionale.
Aparent straniu, cea mai mare pondere în rândul şomerilor, 34,72%, e dată de cei cu doar opt clase absolvite, analfabeţii reprezentând un procentaj de numai 27,2%. Dar ieşenii încep, încet-încet, să-şi dea seama că zicala „ai carte, ai parte” nu-i doar o lozincă străveche. Depun eforturi şi-şi trimit odraslele la învăţat. Statistica confirmă din plin. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau