Limba română, barieră în calea integrării refugiaților ucraineni din Iași
Dimensiune font:
Limba română, puțin cunoscută sau chiar deloc de către ucrainenii veniți la noi în țară, reprezintă adesea un obstacol în continuarea activităților pe care aceștia le făceau, zilnic, înainte de începerea războiului. Cu ajutorul unui ONG din Iași, special creat pentru a-i ajuta pe refugiații din țara vecină, viața devine mai ușoară pentru ei, având acum acces la informații actualizate din diferite domenii, traduse în limba pe care o cunosc.
Conform unui sondaj realizat în principalele țări-destinație pentru ucraineni, cunoașterea „limbii de destinație” reprezintă o reală problemă. România se remarcă drept a doua țară din zece, după Estonia, în care cei mai mulți ucraineni refugiați nu cunosc limba oficială. 58% dintre respondenți au spus că nu știu deloc limba, 30% o cunosc foarte puțin, iar doar 10% au spus că știu destul de bine limba română.
Referitor la copiii care au participat la sondaj, un număr foarte mic spuneau că au urmat sau intenționează să urmeze cursuri de limba română. Peste 55% nu urmaseră cursuri, 22% intenționau să o facă, 12% urmaseră, dar le întrerupseseră. Doar 9% au făcut și încă erau la cursuri de limba română.
ONG-ul local „Ukrainians în Iași” sprijină toți ucrainenii care au fost nevoiți să își părăsească țara în timpul războiului. Deși foarte puțini dintre ei cunosc limba, platforma ukriniasi.ro le vine în ajutor. Ucrainenii pot găsi informații din surse verificate despre viața în Iași, oferte de muncă, consiliere juridică, asistență medicală, oportunități educaționale, proceduri privind procesul de angajare, folosirea mijloacelor de transport în comun sau alte activități dedicate atât copiilor, cât și adulților. „Datorită energiei, determinării și perseverenței echipei Ukrainians in Iași, refugiații ucraineni au acces la o platformă cu informații actualizate despre ce oportunități de job-uri există, dar și despre cum pot avea acces la servicii medicale, transport public și cazare în Iași. Echipa Ukrainians in Iași s-a extins prin angajarea a 2 persoane, un manager de proiecte și un operator call-center. Call-centerul în limba română/engleză și în limba ucraineană/rusă răspunde la un număr de aproximativ 70 de solicitări lunare, fiind utilizat atât de refugiați deja stabiliți în Iași, dar și de persoane care se află încă în Ucraina”, spun fondatorii organizației.
„Într-adevăr, majoritatea refugiaților ucraineni care ne contactează și cu care colaborăm nu cunosc limba română și uneori nici engleza, astfel că integrarea acestora în comunitatea din România devine mai dificilă. Avantajul orașului Iași este că există multe ONG-uri care au integrat în activitatea lor evenimente și oportunități pentru refugiați, printre care și cursuri de limbă. Încurajăm toți refugiații cu care interacționăm, mai ales pe cei care au planuri de lungă ședere, să urmeze unul dintre cursurile de învățare a limbii române, astfel încât integrarea în România să fie mai ușoară pentru toată lumea”, n-a spus Bianca Varvaroi, președinte organizației „Ucraineni în Iași”. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau